397 resultaten
ID: 132023 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een kaphaag van es en haagbeuk van circa 51 meter lang als perceelsrandbeplanting. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.
ID: 132024 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 10-12 (Maarkedal)
Een gemengde scheerhaag als erfafsluiting.
ID: 300041 | Landschappelijk element
Holandstraat, Zeitje (Maarkedal)
Een weiland wordt aan drie zijden afgeboord met een kaphaag bestaande uit es en haagbeuk.
ID: 132031 | Landschappelijk element
Omer Wattezstraat 2 (Maarkedal)
In de Omer Watezstraat, op de hoek met de stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren haagbeukenhaag. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegang tot het hoevetje. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 meter en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. De haag staat dicht bij het hoevetje en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare gebouwen zoals vakwerkhuizen en strodaken.
ID: 300013 | Landschappelijk element
Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariƫteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.
ID: 132410 | Landschappelijk element
Nielerstraat 3 (Maaseik)
In de voortuin van een woning in de Nielerstraat staan 3 oude knothaagbeuken (Carpinus betulus). Hoogstwaarschijnlijk is dit een relict uit een verdwenen kaphaag. De bomen werden oorspronkelijk geknot op een hoogte van 2 meter, dit traditionele beheer is echter achterwege gebleven. De bomen worden nu gekandelaard, hierdoor ontstaan verspreid op de afgezette gesteltakken kleine knotjes. Dit geeft een bijzonder uitzicht, de knothaagbeuken vormen door hun voorkomen en uitzicht een beeldbepalend object in het straatbeeld.
ID: 133235 | Landschappelijk element
Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.
ID: 133256 | Landschappelijk element
Weg naar Zutendaal 310 (Maasmechelen)
Kaphaag van haagbeuk die de perceelsgrens markeert van een huiskavel bij een voormalig jachthuis, later omgevormd tot boswachterswoning.
ID: 130013 | Landschappelijk element
Ten Houte 36 (Merchtem)
Aan de straatzijde van een hoevetje staat een figuursnoeiwerk van haagbeuk. Het geschoren element bestaat uit twee delen opgebouwd langs een gemeenschappelijke centrale stam. De totale hoogte is 4 meter. Het onderste deel is cilindervormig en heeft een diameter van 4 meter en is 2,5 meter hoog. Het bovenste deel is eveneens cilindervormig, doch heeft een afgeronde kop (diameter van 2,8 meter, hoogte 1,5 meter). Dit is een representatief voorbeeld van een boerentopiary zoals die vroeger frequent voorkwamen in boerentuinen.
ID: 130014 | Landschappelijk element
Ten Houte 36 (Merchtem)
Op de perceelgrens, in het verlengde van de afscheidingsmuur, staat een haagbeuk die in een verticaal vlak werd geschoren en als leiboom een schermfunctie had voor het hoevegebouw.