Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

317 resultaten


ID: 48931 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Maurice de Waepenaert

Koningin Astridlaan 21 (Dendermonde)
In 1936 door architect Maurice de Waepenaert ontworpen woning met een in- en uitgezwenkte gevel in baksteen en simili in neobarokstijl. Enkelhuis van twee bouwlagen en zolderverdieping in geknikt dak, met op de bovenverdieping driezijdige erker.


ID: 48935 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 25 (Dendermonde)
Groot burgerhuis met advocatenkantoor, volgens de bouwaanvraag van 1940 gebouwd naar ontwerp van architect Fernand de Ruddere in neobarokstijl. Bakstenen gevel met verwerking van natuursteen en simili, begane grond met simili-parement.


ID: 48920 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Ferdinand De Ruddere

Koningin Astridlaan 9 (Dendermonde)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, ontworpen door Dendermonds architect Fernand de Ruddere in 1935. Neobarokke in- en uitgezwenkte gevel gekarakteriseerd door materiaalgebruik en decoratieve elementen ontleend aan de barokstijl.


ID: 2643 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neobarok

Kiliaanstraat 84 (Duffel)
Gecementeerd rijhuis van 1918 naar ontwerp van L. Willemsens.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.


ID: 21604 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van d'Ierd

D'Ierdstraat (Genk)
Neobarokke kapel van 1912. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met een koor van één travee en driezijdige sluiting, met in- en uitgezwenkte gevelbekroning.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 20141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Deynze met binnenkoeren

Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl). Het voormalige binnenhof werd ingericht als buurtpark. Op de parking in het noordwesten staan vijf knotpopulieren en enkele opgaande bomen.


ID: 20099 | Bouwkundig element

Stadswoning in neobarok

Begijnhofdries 19 (Gent)
Huis van twee bouwlagen onder zadeldak. Neobarok gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, gelegen binnen Begijnhof Sint-Elisabeth. Axiaal poortje in neobarokomlijsting van arduin: spiegelboogdeurtje met flankerende pilasters en bekronend gebroken fronton met rechthoekig paneel met voorstelling van Madonna met Kind en bekroond met siervaas.


ID: 18937 | Bouwkundig element

Neobarok burgerhuis

Brabantdam 55-61 (Gent)
Neobarokke, bepleisterde gevel van vier traveeën en drie bouwlagen uit vierde kwart 19de eeuw.