Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7022 resultaten


ID: 213162 | Bouwkundig element

Heilige Donatuskapel

Molendreef (Aarschot)
Kapel omgeven door 4 jonge platanen. Bakstenen pijlerkapel op natuurstenen gepikte plint, rechthoekige plattegrond onder puntdak met leien bekroond door eenvoudig ijzeren kruis.


ID: 134407 | Landschappelijk element

Park Elzenhof

Nieuwland 1-3 (Aarschot)
Landschappelijk park met vijver, aangelegd rond 1850 naast buitenverblijf, later omgebouwd tot eclectisch kasteel; oorspronkelijk 7 hectare lusthof, rond 1900 bijna 14 hectare, later weer gehalveerd; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 132056 | Landschappelijk element

Bomenrij met opgaande lindes

Oude Mechelse baan 611 (Aarschot)
Op historische kaarten uit de 19de eeuw zoals de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen merken we de typische percelering van een kamp, dit is een met houtkanten afgepaald veld. Mogelijks is de lijnaanplanting met opgaande lindes nog een restant uit zo’n houtkant, of minstens een aanplanting die traditioneel is verder gezet op deze gronden.


ID: 131509 | Landschappelijk element

Dijkbeplanting met 20 knoteiken

Peperstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van twintig knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich op een oude dijk ten oosten van de dorpskern van Langdorp.


ID: 130808 | Landschappelijk element

Dopjesboom

Processieweg (Aarschot)
Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter.


ID: 131510 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van 14 knoteiken

Veelsebaan (Aarschot)
De knotbomenrij van twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Veelsebaan in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.


ID: 135021 | Landschappelijk geheel

Domeinen Klaverblad en Cleydael en kasteel van Hemiksem

Aartselaar (Aartselaar), Hoboken, Wilrijk (Antwerpen), Hemiksem (Hemiksem)
Dit gebied is gelegen net ten zuiden van de stedelijke agglomeratie Antwerpen en wordt gekenmerkt door drie gaaf bewaarde kasteeldomeinen. Het kasteel ‘Klaverblad’ wordt omgeven door een domein met historisch stabiel loofbos. Het kasteel van Hemiksem, met goed herkenbaar omgracht landschapspark met een mooi drevenpatroon en historisch stabiel loofbos, is gelegen in het oosten. Het kasteeldomein Cleydael ligt ten zuiden hiervan. Dit vierkante waterkasteel, gelegen op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, is omringd door een grasveld dat is afgesloten door een haag die de overgang vormt naar het omliggende bos. In het zuiden ligt de reliëfrijke vallei van de Vliet met rietland en aan de rand historische stabiel bos. De eerder gesloten kasteeldomeinen grenzen aan een open landelijk gebied met talrijke bomenrijen in het oosten van het gebied.


ID: 135366 | Landschappelijk geheel

Domeinen Groeningenhof, Solhof en Lillaarschans met omgeving

Aartselaar (Aartselaar), Kontich (Kontich)
Het landschap wordt gevormd door drie kasteeldomeinen, omgeven door een relatief gaaf bewaarde landelijke omgeving. De open ruimte binnen dit gebied is hoofdzakelijk in landbouwgebruik. Het Groningenhof/Kontichshof is een waterkasteel gelegen in de Mandoerse beek, omgeven door een omhaagd landschapspark. De Lillaarschans/Lillaarhoeve is een neoclassicistich kasteeltje, eveneens met ovale omgrachting en beboomd park. Het kasteel Solhof werd voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. De huidige site werd aangepast eind 20ste eeuw, doch de basisstructuur bleef bewaard. Naast deze drie kastelen liggen binnen de ankerplaats verschillende hoeven en omringende landbouwgronden. Het kan gekarakteriseerd worden als een coulissenlandschap en in het zuiden de Pannenbossen met rabatten.


ID: 132505 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es bij gewezen abdijvijvers

Aalsterse Dreef (Affligem)
Een zware struik van gewone es werd als hakhout gehouden bij de gewezen abdijvijvers van de abdij van Affligem. Deze zware hakhoutstoof met een omtrek van 750 cm is hoogstwaarschijnlijk nog een relict uit de oeverversterking.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.