1256 resultaten
ID: 308462 | Landschappelijk element
Eikenlaan (Bocholt)
In het verlengde van de Eikenlaan ligt een onverharde dreef die beplant is met zowel Amerikaanse eik als zomereik. Deze dreef maakt deel uit van het historisch drevenpatroon bij de Damburghoeve en is het enige stuk dreef dat nog niet werd heraangeplant.
ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.
ID: 133252 | Landschappelijk element
Monshofstraat 11 (Bocholt)
Rond ca 1903 werd parallel met de Monshofstraat een dreef aangelegd naar de toegangspoort van de omgrachte pastorie van Reppel. langs weerszijden van de dreef werden rijen lindes aangeplant. Het perceel heeft een min of meer driehoekige vorm en wordt breder naar de toegangspoort toe zodat zich hier drie tot vier rijen lindebomen bevinden.
ID: 309000 | Landschappelijk element
Alexander Franckstraat, Boshoek, Langsweg, Melkkuipstraat (Boechout)
De Melkkuip wordt gekenmerkt door een uitgesproken reliëf van hoger gelegen gronden die een depressie omringen en zo een kwel-amfitheater vormen. In het lagergelegen deel is een aan water gebonden vegetatie ontstaan met zeldzame plantensoorten. Binnen het gebied komt historisch permanent grasland voor.
ID: 12486 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fruithoflaan 15 (Boechout)
Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling aan de oostzijde.
ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.
ID: 12520 | Bouwkundig element
Jan Frans Willemsstraat 67 (Boechout)
Rechthoekig landhuis in cottagestijl van 1899 met koetshuis aan zuidzijde. Gelegen in grote tuin afgesloten door smeedijzeren hekken op arduinen sokkels en poorten met bakstenen pijlers.
ID: 12539 | Bouwkundig element
Lazerijstraat 25 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ingeplant binnen omhaagd domein met gekasseid erf en dreef naar Weverstraat.
ID: 135367 | Landschappelijk geheel
Bonheiden, Rijmenam (Bonheiden), Putte (Putte)
Dit gebied ligt ten noorden van het dorpscentrum van Bonheiden. De centraal gelegen, door grachten en greppels ontwaterde, vallei van de Bruine Beek wordt begrensd door een stuifzandrug in het zuiden en hoger gelegen gronden in het noorden. Het betreft een gaaf bewaard kleinschalig vallei landschap bestaande uit een mozaïek van open (weilanden, akkers, sportterreinen), halfopen (ruigten) en gesloten (bossen) structuren met een zeer geringe bebouwingsdichtheid en een netwerk van lineaire beplantingen (bomenrijen, houtkanten, hagen, historische dreven). Rondom de bewoningskernen en de historisch waardevolle Krankhoeve getuigen van plaggenbodems van oude landbouwtechnieken op zandige bodems. Samen met het kasteel van Berentrode en het gaaf bewaarde beboste kasteeldomein van Zellaer, vormt dit landschap een aantrekkelijk esthetisch geheel.
ID: 308056 | Landschappelijk element
Berentrodedreef (Bonheiden)
De Berentrodedreef is een historische dreef die het kasteel van Berentrode verbindt met de kerk van Bonheiden. De dreef bestaat uit verschillende segmenten en is hoofdzakelijk beplant met opgaande zomereiken.