388 resultaten
ID: 9063 | Bouwkundig element
Heilig-Hartplein 1 (Herzele)
Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën.
ID: 76576 | Bouwkundig element
Hillegemplein 1 (Herzele)
Basilicale neogotische kerk van 1877-1880, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, ter vervanging van een kerk van 1108, vernieuwd in 1787, afgebroken in 1876; de toren bleef bewaard. De huidige toren dateert van 1890 naar ontwerp van architect Jules Goethals. Omringend, ommuurd kerkhof met een collectie graftekens.
ID: 8981 | Bouwkundig element
St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.
ID: 22514 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 44 (Heusden-Zolder)
De kerk is gelegen op een lichte verhoging; van het omringende kerkhof bleef slechts een klein gedeelte met enkele graven bewaard.
ID: 301808 | Bouwkundig element
Godtschalckstraat (Heuvelland)
Grafkruis uit blauwe hardsteen voor William Redmond, ten westen van de Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery.
ID: 840 | Bouwkundig element
Schalkhovenstraat (Hoeselt)
Het oude kerkhof, vlak achter het Lindenhof gelegen, markeert de site van de oorsrponkelijke kerk van Schalkhoven, zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen.
ID: 850 | Bouwkundig element
Sint-Hubertusstraat 2 (Hoeselt)
Van de vroeggotische kerk uit de 13de-14de eeuw resten alleen de toren en het koor met deels bewaarde muurschilderingen. Moderne zaalkerk, gebouwd dwars op de oorspronkelijke oriëntatie, naar ontwerp van Deré en Janssens. Omgevend kerkhof.
ID: 85237 | Bouwkundig element
Marktplaats (Hooglede)
Neogotische grafkapel van de Hoogleedse pastoors, als enig restant van voormalig kerkhof. In oorsprong uit het vierde kwart van de 19de eeuw, wegens oorlogsschade gesloopt circa 1922 en in sterk gewijzigde toestand heropgebouwd vóór 1930. Gele baksteenbouw verfraaid met natuursteen.
ID: 43804 | Bouwkundig element
Korsele 39 (Horebeke)
Zogenaamde Nieuwe Kerk, gelegen vlak bij de Oude Kerk. De hervormde kerk is gebouwd in 1872 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1868. Het omringend kerkhof is aan twee zijden omheind met bakstenen muren met ezelsrug. De oudste graftekens op het kerkhof worden voornamelijk gekenmerkt door rechtopstaande stèles.
ID: 79488 | Bouwkundig element
Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.