Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

667 resultaten


ID: 85283 | Bouwkundig element

Touwslagerij Vermeire

Damstraat (Hamme)
Voormalige fabrieksgebouwen van de touwslagerij Vermeire: machinehuis van 1904, daarnaast hoge hangar, na brand omstreeks 1950 vernieuwd en bedrijfsgebouw onder zeven raekemdaken.


ID: 85282 | Bouwkundig element

Touwslagerij La Hammoise

Damstraat 66 (Hamme)
Resten van de voormalige touwslagerij: de vroegere bureaus, mogelijk opklimmend tot eind 19de eeuw met jongere aanpassingen, en de vroegere spinnerij: bakstenen fabrieksgebouw onder raekemdaken daterend van 1906.


ID: 85340 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heirbaan 220 (Hamme)
Burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1910. Naast de woning achterin gelegen mattenweverij uit 1953.


ID: 85351 | Bouwkundig element

Lintweverij F. Van Damme en Zonen

Hoogstraat 41-43, 41A, St. Jansstraat 9-27, 13A-B (Hamme)
Lintweverij F. Van Damme en Zonen, volgens de literatuur gesticht in 1818 of in 1828 en rond de eeuwwisseling uitgegroeid tot het grootste bedrijf van Oost-Vlaanderen in deze bedrijfstak.


ID: 85465 | Bouwkundig element

Tapijtfabriek Verbeke

Noordstraat 4 (Hamme)
Deels in binnenblok gelegen bedrijfsgebouwen met een gevel palend aan de Noordstraat en een deel palend aan de Veldstraat. Magazijn met woning van de huisbewaarder aan de Noordstraat vertoont een straatgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil pseudo-mansardedak.


ID: 85633 | Bouwkundig element

Herenhuis van touwfabrikanten Vermeire-Lagae met tuin en spinbaan

Slangstraat 53 (Hamme)
De woning circa 1926 gebouwd door Charles Vermeire en Claire Lagae bij de touwslagerij Vermeire, is architectuurhistorisch exemplarisch voor een groot herenhuis van de jaren 1920 in eclectische stijl met sterke invloeden uit de art deco.


ID: 85640 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bijhorende leerlooierij A. De Bruyne

Spoorwegstraat 94 (Hamme)
Burgerhuis en bijhorende leerlooierij A. De Bruyne. Familiebedrijf opgericht in het begin en uitgebreid in het tweede kwart van de 20ste eeuw en door de tweede generatie voortgezet.


ID: 300295 | Landschappelijk geheel

Leievallei tussen Ooigem en Bavikhove

Bavikhove (Harelbeke), Beveren, Desselgem (Waregem), Ooigem (Wielsbeke)
De Leie was tot in de 17de eeuw slecht bevaarbaar door het onregelmatige debiet. Door verbeterwerken waaronder de aanleg van sluizen en stuwen werd de rivier bevaarbaar. Ook in latere periodes werden nog verbeteringen doorgevoerd waaronder rechttrekkingen rond 1970. Enkele afgesneden riviermeanders zijn nog zichtbaar in het landschap. De Leievallei was lager gelegen dan het omringende land en daarom concentreren de wei- en hooilanden zich daar. Het Ooigembos is een soortenrijk eiken-haagbeukenbos is met kenmerkende oud-bosplanten. De hoger gelegen gronden worden gebruikt als akkerland. Het Kasteel van Ooigem, het Groot Goed van Sint-Pieters (Munkenhof) en het Goed te Beaulieu zijn belangrijke ontginningsites in de vallei. Verder wordt het gebied gekenmerkt door een rijkdom aan vlaserfgoed waaronder vlasroterijen en kenmerkende schuren.


ID: 205285 | Bouwkundig element

Vlassite

Bavikhoofsestraat (Harelbeke)
Voormalige vlassite bestaande uit vlasschuur, magazijn en motorzwingelarij, gelegen op de hoek met de Europastraat. De vlasschuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat wordt volgens het kadaster circa 1920 gebouwd door vlaskoopman René Belaen. In 1925 bouwt men de achterliggende motorzwingelarij en vanaf 1927 worden de schuur en de motorzwingelarij met elkaar verbonden door een magazijn.


ID: 205009 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Beversestraat 85, Damweg 10 (Harelbeke)
Bedrijfsgebouwen van het bedrijf Robert Bossuyt, gelegen aan een zijtracé van de Beversestraat en uitgestrekt tot tegenaan de Leie. In het laatste kwart van 19de eeuw ontstaan als vlassite en in de jaren 1930 herbestemd tot tegelfabriek.