Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

556 resultaten


ID: 26793 | Bouwkundig element

Hof van Heirlegem

Herlegemstraat 13 (Gent)
Overblijvende hoevegebouwen met voornamelijk historisch belang, gesitueerd op de hoek van de Dendermondsesteenweg en de Herlegemstraat vlakbij de grens met de gemeente Destelbergen. Voormalig boerenhuis met losse haaks ingeplante schuur opklimmend tot eind 17de eeuw, ingeplant op een grotendeels ingebouwd driehoekig terrein met een door een rij populieren afgezette gekasseide toegangsweg.


ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.


ID: 301302 | Bouwkundig element

Hoveniersberg en omgeving

Hoveniersberg 1-22, 25-34, Sint-Pietersnieuwstraat 99-111 (Gent)
De Hoveniersberg is het enig resterend dwarsstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat dat van de Blandijnberg afdaalt naar de Schelde, met links en rechts nog relicten van de oorspronkelijke terrastuinen op de oostelijke steilwand van de Schelde.


ID: 26541 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Hundelgemsesteenweg 44-116 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met knik en toegang op straatbreedte, volgens gevelopschrift zogenaamd "Cité Anglaise Fr. Hillaert Gand 1878". Opgetrokken op de plaats van de circa 1875 gesloopte Sint-Lievenskerk. Hoeken gevormd door telkens twee huizen met neoclassicistische inslag, twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen).


ID: 301532 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

Korianderstraat, Lammerstraat, Platteberg, Romain Deconinckplein, Savaanstraat, Sint-Pietersnieuwstraat, Walpoortstraat (Gent)
De wijk gelegen aan de kruising van de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat wordt gekenmerkt door enkele grote gebouwen zoals het voormalige wintercircus, de Minardschouwburg en de voormalige kantoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 19737 | Bouwkundig element

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

Sint-Salvatorstraat 38, 42-48, 52, 56, 60-74 (Gent)
Tweezijdig bebouwd breed steegbeluik, achter brede open toegang. Gekasseide steeg met achteraan gemeenschappelijke toiletten, en waterkraan links achter toegang; kolenbakken onder de vensters. Dit beluik kwam in vier bouwfasen, en in opdracht van evenveel bouwheren tot stand.


ID: 18709 | Bouwkundig element

Woningen in steegbeluik

Spitaalpoortstraat 3-23 (Gent)
Tweezijdig bebouwd steegbeluik met toegang op straatbreedte, daterend van circa 1880, gerenoveerd in 1981-82. Twee hoekhuizen en twee rijen van respectievelijk vijf en zes enkelhuizen met, voor de renovatie, repeterend schema.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.