337 resultaten
ID: 74519 | Bouwkundig element
Maldegemstraat 17 (Kruisem)
Begin 19de eeuw in bezit van F. Ghyselinck, midden 19de eeuw gebruikt. In 1889 rechterdeel van huis omgebouwd tot korenmolen, aangedreven met stoom. In 1928, na vernieling door storm en afbraak van de windmolen, inrichting van een mechanische maalderij. In de jaren 1930 en 1946, uitbreiding met nieuwe bloemmolens in nieuw gebouw parallel met de Maldegemstraat.
ID: 54297 | Bouwkundig element
Brandemanstraat 24, 24A (Laarne)
Molenerf met gewitte bakstenen romp van een stenen korenwindmolen, opgericht in 1805-1806 van het type bovenkruier, nu nog met elektromechanische maalderij, met aanbouwen ten noordoosten. In de noordwesthoek van het molenerf gelegen voormalige hoeve met molenaarshuis, mogelijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 54299 | Bouwkundig element
Brandemanstraat 33 (Laarne)
Molenerf met molenromp van de Bautsmolen met voorin gelegen molenaarshuis. Voortuintje ter breedte van het huis aan de straat afgesloten door wit- en blauw geschilderd laag ijzeren hekwerk.
ID: 58205 | Bouwkundig element
Vaartstraat 57 (Laarne)
Hoeve met voormalig molenaarshuis, puin van de voormalige maalderij Dauwe en rest van een rosmolen. De bijhorende korenwindmolen op een nabij gelegen achterin liggend perceel staande, verdween omstreeks 1930.
ID: 307534 | Bouwkundig element
Lange Molenstraat 37 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve met vrijstaande gebouwen is in situ heropgebouwd. De schuurvleugel met wagenhuis begrenst het erf in het noorden. In het oosten bevindt zich een kleine stalvleugel. De zuidzijde van het erf wordt afgezoomd door het boerenhuis dat zich met zijn voorgevel naar de straat richt. Op de oude molenlocatie ten westen van het huis bevindt zich de mechanische maalderij. Op de boerenwoning in gele baksteen na zijn alle hoevegebouwen opgetrokken in rode baksteen.
ID: 307532 | Bouwkundig element
O.L.Vrouwstraat 3 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve bij de Steenakkermolen ligt langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De molenhoeve, die uit twee vrijstaande volumes bestaat, werd omstreeks 1923 in situ heropgebouwd.
ID: 44122 | Bouwkundig element
Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 47810 | Bouwkundig element
Kapellenstraat 70-72 (Lebbeke)
Vrijstaand ensemble van twee gekoppelde burgerhuizen volgens spiegelbeeldschema gebouwd door een schrijnwerker en mulder van de familie Macharis in 1930. Links aan de straat gelegen half vrijstaand bedrijfsgebouw, volgens de literatuur een in 1928 opgericht maalderijgebouw.
ID: 24258 | Bouwkundig element
Gullegemsestraat 58 (Ledegem)
Breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen (mechanische) zadeldak.
ID: 24302 | Bouwkundig element
Smissestraat 12 (Ledegem)
Rechthoekig bakstenen gebouw van drie traveeën onder pannen tentdak. Vrij gesloten straatgevel gemarkeerd door spaarvelden met tandfries; muurnis met Heilig Hartbeeld. Aanpalende getrapte rechter travee.