Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 42513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en Seminarie Leo XIII

Andreas Vesaliusstraat 2, Kardinaal Mercierplein 2, Tiensestraat 98, 102, 112-124 (Leuven)
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Seminarie Leo XIII - opgetrokken eindjaren 19de, beginjaren 20ste eeuw, afgesloten door hekken en omheiningsmuren. Tuinen en binnenplaatsen met waardevolle verharding, schuilplaats afgedekt met belvedère terrasje, restant van een Mariagrot, standbeeld en sculptuur, solitaire bomen, bomenrij, klimplant en muurvegetatie.


ID: 42138 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerij van Terbank en park

Bankstraat 75 (Leuven)
Resten van het voormalige kartuizerklooster uit de 16de eeuw, gerestaureerd in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van kanunnik Thiéry.


ID: 200280 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartinstituut

Naamsesteenweg 355 (Leuven)
Kwadraatstructuur met open binnenkoer en afsluitmuur die het domein omsluit, in 1894-1896 bouw van de school in neogotische stijl naar ontwerp van Joris Helleputte, aansluitend op de omheiningsmuur de hoeve met landbouwschool, uitbreiding in 1901 en in 1947 de kapel.


ID: 305651 | Bouwkundig element

Kloosterdomein Missiehuis De Jacht

Naamsesteenweg 575, 575C-D (Leuven)
Het kloosterdomein van Missiehuis De Jacht vormt een kenmerkend ensemble bestaande uit een hoofdgebouw met rondgang rond een binnentuin, een gastenverblijf en een boerderij in het zuiden, een ziekenpaviljoen in het noorden en een begraafplaats met Lourdesgrot in het noordoosten van het perceel. Het Missiehuis werd in 1927-1928 ontworpen door de Heverlese architect Theo Van Dormael in opdracht van de kanunnikessen-missionarissen van de Heilige Augustinus.


ID: 307156 | Bouwkundig element

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Pakenstraat 65 (Leuven)
Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.


ID: 10176 | Bouwkundig element

Godshuizen

Begijnhofstraat 24 (Lier)
Twee godshuizen, heden samengevoegd tot één geheel. Geheel van bakstenen éénkamerhuisjes, U-vormig geschikt rondom een vierkante binnentuin met bloemenperkjes en Lourdesgrot.


ID: 10459 | Bouwkundig element

Klooster van de zwartzusters

Deensestraat 5, Kloosterstraat 2, Volmolenstraat 65, 65B (Lier)
Indrukwekkend hoekcomplex met U-vormig ingeplante kloostervleugels, rondom een met gras begroeide en beboomde binnentuin met in het noordoosten aansluitende kapel.


ID: 74264 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kapellestraat (Lierde)
De kapel werd in 1863 gebouwd als een getrouwe kopie van de basiliek van Lourdes en evolueerde tot een klein bedevaartsoord. Ranke neogotische bakstenen kapel van twee bouwlagen en twee traveeën met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak. Onderbouw voorafgegaan door een met imitatierots als grot uitgewerkt bordes met dubbele gebogen toegangstrap naar de kapelruimte boven.


ID: 47412 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel

Kapelstraat (Lille)
Kapel gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden en opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje. Ten noorden begrenst een rij oude lindes de gekasseide Melkweg.


ID: 70185 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westpoeselstraat 10 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen hoeve, heropgebouwd in de jaren 1920. Roodbakstenen, eenvoudige bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom het erf. Rechts, imposante dwarsschuur. Mariagrot in de voortuin van het boerenhuis.