1046 resultaten
ID: 78923 | Bouwkundig element
Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.
ID: 78753 | Bouwkundig element
Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.
ID: 54561 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 93 (De Haan)
Achterin gelegen kleine hoeve met voorliggende moestuin en boomgaard; mogelijk twee samengevoegde arbeiderswoningen.
ID: 16275 | Bouwkundig element
Noordhoekstraat 50 (De Panne)
Spel van witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken (voornamelijk Vlaamse pannen), waarvan sommige met oude, sterk aangepaste 18de-eeuwse kern.
ID: 38478 | Bouwkundig element
Bommelstraat 68 (De Pinte)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf met afzonderlijk omhaagde moestuin ervoor en ijzeren hek aan bakstenen pijlers.
ID: 38495 | Bouwkundig element
Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.
ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.
ID: 38156 | Bouwkundig element
Berg 1 (Deinze)
Huidige, ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noorden van de kerk bij de Kleine Reigersbeek, toegankelijk via een populierendreef, ten noordoosten, ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers naar de weilanden. Ten noorden, woonhuis van heden zeven traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Links aanleunende stallen van tien traveeën onder doorlopend zadeldak. Ten zuiden, ruime, verankerde bakstenen schuur, omhaagde moestuin en bakhuis, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 35048 | Bouwkundig element
Blasiusdriesstraat 36 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje van één bouwlaag onder zadeldak (pannen) gelegen achterin moestuintje. Gecementeerde gevel met schijnvoegen en vernieuwde rechthoekige vensters. Behouden linker zijaandak met muurvlechtingen.
ID: 35452 | Bouwkundig element
Durmenstraat 13 (Deinze)
Boerenarbeidershuis in moestuintje met ijzeren hek. Voorgevel van vier traveeën en één bouwlaag gericht naar de veldzijde (op het zuiden), afgedekt door zadeldak.