Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1025 resultaten


ID: 43713 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Gentsestraat 7 (Brakel)
Semigesloten hoeve gelegen naast de verdiepte vroegere trambedding van de lijn Oudenaarde-Geraardsbergen, tracé in het landschap gemarkeerd door met populieren afgeboorde langgerekte terreininzinking. Hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, boerenwoning deels teruggaand op ouder huis; deels gekasseide binnenplaats met mestvaalt in de oosthoek en waterpomp aan gemetste pijler schuin tegenover de voordeur.


ID: 73930 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning De Scheven Hoek

Hayestraat 7 (Brakel)
Voormalig boerenarbeiderswoning en boswachtershuis, deels opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw. Boerenwoning met loodrecht aangebouwde schuur en paardenstal, onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte gevels van deels in baksteen versteende hout- en leembouw. Overdekte steenput met pannen zadeldakje en tweeledig gewit bakhuis.


ID: 73994 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Heinestraat 3 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rechthoekig binnenerf aan de straatzijde afgesloten door muur met hek tegenover rij van zes linden aan de andere straatkant. In het derde kwart van de 19de eeuw tot stallen verbouwde vroegere woning met kelder. Paardenstal in linker travee.


ID: 73995 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hellenhoek 1 (Brakel)
Hoeve voorheen met losse bestanddelen minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in het derde kwart van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast tot gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken en gekasseide rechthoekige binnenplaats met centrale mestvaalt en recent overbouwde mestput.


ID: 73935 | Bouwkundig element

Hoeve

Hemelrijk 16 (Brakel)
Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen; vanaf 1873 molenaarshuis. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw; bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek links tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit. Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.


ID: 73786 | Bouwkundig element

Afspanning en hoeve In den groenen Jager

Jagersstraat 83 (Brakel)
Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.


ID: 74003 | Bouwkundig element

Hof te Fransbeke

Leinstraat 86 (Brakel)
Aan de straat palende grote hoeve van het semigesloten type met vrijwel vierkante aanleg, gebouwd in 1737-1738. Merendeels gekasseide, ruime binnenplaats met centrale steenput. Deels gewitte bakstenen hoevegebouwen waarschijnlijk voornamelijk uit de 18de eeuw; niettegenstaande enige 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen bleven aanleg en globaal karakter goed behouden.


ID: 73863 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roensveldstraat 3 (Brakel)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gebetonneerd erf, aan straatzijde afgesloten door muur met lage aanbouwtjes.


ID: 74013 | Bouwkundig element

Historische hoeve Hof ten Bossche

Ronsesestraat 265 (Brakel)
Imposante historische hoeve, kaderend in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel; vanuit het westen, na stompe hoek tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg met boomgaard ten noorden; vroegere dreef en heden landweg in het verlengde ervan. Overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint; min of meer rechthoekige aanleg rondom ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.


ID: 43741 | Bouwkundig element

't Hof Van De Putte

St.-Ursmarsstraat 16 (Brakel)
Grote gesloten hoeve, gedeeltelijke aanpassing en vergroting uit het derde kwart van de 19de eeuw van hoeve met losse bestanddelen die zou opgericht zijn in 1792. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. U-vormig tot een geheel aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen, met uitzicht van de tweede helft van de 19de eeuw doch waarschijnlijk nog deels uit eind 18de eeuw. Circa 1950 ingebouwde oudere wegkapel, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.