Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 1578 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Kapelhof met tuin

Ten Doorn 1 (Mechelen)
Te midden van een park gelegen neoclassicistisch landhuis van drie bouwlagen onder leien schilddak, naar verluidt van 1830, maar op het kadaster pas voor het eerst ingetekend in 1848. Parkje in landschappelijke stijl met centrale gazons beplant met enkele solitairen, bomengroepjes langs de paden en een omgevende bomenrand. Bewaarde moestuinmuur en hekken met hekpijlers.


ID: 52554 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Grote Hoeve

Grote hoeve 2 (Meerhout)
Een omwalde hoeve met toegangsdreef, T-vormig woonhuis, schuur, stallingen en koetshuis, op de zuidelijke oever van de Grote Nete. Een bomenrij flankeert de gracht aan de binnenzijde.


ID: 52564 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo met kerkhof

Markt (Meerhout)
Georiënteerde driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren met barokke peerspitsbekroning, ommuurd en omhaagd omringend kerkhof.


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 40202 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

Barbierstraat (Meise)
Georiënteerde, neoclassicistische parochiekerk van 1839-1841 met omringend ommuurd kerkhof, gelegen op een lage heuvel.


ID: 306609 | Bouwkundig element

Toegang Plantentuin en omheining aan de Brusselsesteenweg

Brusselsesteenweg (Meise)
De toegang tot de Plantentuin aan de Brusselsesteenweg, voorheen de toegang tot het Hof van Meise, dateert van omstreeks 1880.


ID: 305441 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Brusselsesteenweg 141 (Meise)
Aan de straat gelegen, vrijstaand neoclassicistisch burgerhuis, waarvan het huidige uitzicht dateert uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 40163 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis Haeck

Brusselsesteenweg 68 (Meise)
Achterin gelegen boerenburgerhuis van circa 1847, vooraf gegaan door een begrind voorplein met oude esdoorn, aan de straat afgesloten door een gewitte bakstenen muur. Aan de zuidzijde van het voorplein liggen voormalige dienstgebouwen die vandaag verbouwd zijn tot een praktijkruimte en aan de noordzijde ligt de voorheen bijhorende hoeve. Het voorplein is toegankelijk via een smeedijzeren hek.


ID: 40204 | Bouwkundig element

Kasteel van Imde en dienstgebouwen

Dreef 2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis, volgens de literatuur gebouwd in 1855 in opdracht van François Pangaert die het domein verwierf in 1836. Het ligt op een eiland te midden van een uitgestrekt park met diverse populierendreven, weiden en vijvers. De kadastrale registratie van een 'château' gebeurde in 1866 in eigendom van 'Pangaert d’Opdorp zoon Franciscus Josephus Maria Ghislenus, rentenier Wolvertem'. Gelijktijdig met het kasteel ontstond ten zuiden ervan een nieuw complex met een koetshuis, stallen en personeelsverblijven.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.