7153 resultaten
ID: 26846 | Bouwkundig element
Afsneestraat 22 (Gent)
Achterin gelegen hoevetje met omhaagde voortuin. Woonhuis ten westen van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig aan de straat), uit tweede helft 19de eeuw. Ten noorden, gewitte bakstenen stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat).
ID: 132466 | Landschappelijk element
Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai (Gent)
Op het talud lang de Leie staat langs de Bijlokekaai een intacte lijnaanplanting van gekandelaarde platanen.
ID: 301346 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.
ID: 130874 | Landschappelijk element
Alphonse Claeys-Boúúaertdreef (Gent)
Een monumentale dubbele dreef bestaande uit vier bomenrijen van opgaande lindes vormt de toegang tot het Kasteeldomein van Mariakerke en verbindt de dorpskom met het kasteelpark. Het is een oude dreef die reeds voorkomt op een kaart van Benthuys van 1729. De bomenrijen zijn vermoedelijk reeds verschillende keren zijn herplant.
ID: 130915 | Landschappelijk element
Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Kasteeldreef (Gent)
Op het einde van de kasteeldreef, juist voor het toegangshekken tot het Kasteeldomein van Mariakerke, staan enkele welkomstlindes. Er resteren nog drie van de vier exemplaren.
ID: 103225 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ambroise Verschaffeltdreef, Eugène Felixdreef 2, Familie De Vignedreef, Familie Van Rysselberghedreef 2, Fernand Scribedreef 1, Gustaaf Den Duitsdreef, Gustaaf Vanaisedreef, Hofbouwlaan 28-29, Jacques de Lalaingdreef, Jan Hoetplein 1, Jozef Mengaldreef, Jules Bretondreef, Louis Hanssensdreef, Louis Minarddreef, Norbert Rosseaudreef, Paul Bergmansdreef 2, Théodore Canneelpad (Gent)
Het Citadelpark werd in 1875 naar ontwerp van H. Van Hulle aangelegd ter hoogte van de tussen 1819 en 1831 gebouwde citadel. Het park in landschappelijke stijl omvat talrijke loofbomen, gras- en bloemperken, brede dreven, vijvers, kunstmatige grotten, watervallen, rozentuinen en een pergola.
ID: 20141 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Antonius Triestlaan 12 (Gent)
Voormalig Klooster van Deynze, in 1793 ingericht als Militair Hospitaal. Ook klooster van Sint-Margaretha in Bethlehem. Stichting van een refugiehuis van het Begijnhof van Deinze bij de Sint-Martinuskerk in Ekkergem in 1477. Bouw van een nieuw kloosterpand in 1619-1624. In zijn huidige vorm gaat het om een U-vormig complex gebouw uit eerste helft 17de eeuw geschikt rondom een binnenhof en ten zuidwesten latere, 19de- en 20ste-eeuwse uitbreidingen. Bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen van twee bouwlagen onder pannendaken. De onderkelderde westvleugel omvatte eertijds het kwartier van de overste, refter en calefactorium. Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van het 17de-eeuws karakter (traditionele stijl). Het voormalige binnenhof werd ingericht als buurtpark. Op de parking in het noordwesten staan vijf knotpopulieren en enkele opgaande bomen.
ID: 26258 | Bouwkundig element
Antoon Catriestraat 213 (Gent)
Oud boerenhuisje ten westen met aanleunende stal onder mank zadeldak, uitziend op omhaagde boomgaard, uit de 18de eeuw. Korfboogdeurtje in bakstenen omlijsting met gebogen waterlijstje. Ten noorden, grotendeels houten schuur, horizontale beplanking op bakstenen stoel; overstekend pannen zadeldak, mogelijk uit de 18de eeuw.
ID: 26262 | Bouwkundig element
Baarledorpstraat 28 (Gent)
Breedhuis van twee en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen); oude kern (18de eeuw?) met aangepaste voorgevelcementering en getoogde muuropeningen.
ID: 26266 | Bouwkundig element
Baarleveldestraat 48 (Gent)
Oud boerenhuis met begraasd voorerf, afgesloten door beukenhaag en ijzeren hek tussen obeliskvormige hekpijlers; rechthoekige beluikte vensters; vermoedelijk vertoont het houten kruiskozijn rechts naast de deur het meest oorspronkelijke uitzicht, de andere vensters werden aangepast of, zoals in de eerste travee, naderhand bijgevoegd.