Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 135222 | Landschappelijk geheel

Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.


ID: 135221 | Landschappelijk geheel

Grote Buizemont, Boelarebos en Arduinbos

Overboelare (Geraardsbergen)
De Buizemont en de heuvel van het Moerbekebos zijn twee langgerekte parallelle beboste heuvels ten oosten van de Dender. De heuvels hebben een steile noordwesthelling en een zacht hellende zuidoostelijke kant. De valleien en valleitjes zijn op eenzelfde wijze asymmetrisch. De meeste dorpen en gehuchten liggen in de golvende laagten tussen de heuvelkammen. De boscomplexen en het wegenpatroon zijn in hun vorm ten tijde van Ferraris bewaard. Opvallend is de Buizemontweg, die bovenop deze getuigenheuvel loopt en deel zou uitmaken van de Keltische ‘Schapenweg’. Het Boelarebos bezit verscheidene bronbeken die behoren tot het bekken van de Dender. De spoorlijn Geraardsbergen- Edingen loopt door het Boelarebos onder de getuigenheuvel door.


ID: 8627 | Bouwkundig element

Station Idegem

Bareelstraat 54 (Geraardsbergen)
Station van het standaardtype van de Belgische Staat, laatste kwart 19de eeuw.


ID: 301101 | Bouwkundig element

Boerenhol met Dierkosttoren

Boerenhol 1-4, 6, 2A, Buizemontstraat 2, Markt 37, Vesten 3 (Geraardsbergen)
Het stadsgezicht omvat de straat Boerenhol met de Dierkosttoren als restant van de in 1332 opgerichte vesten.


ID: 8790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lalaing

Bovenkassei 5 (Geraardsbergen)
Kasteel met in U-vorm opgestelde dienstgebouwen omgeven door een vierkante omwalling met twee vaste bruggen en park met beboomde toegangsdreven met hekken en gietijzeren zuiltjes. Kasteel in bak- en zandsteenstijl met zandstenen onderbouw, uit de 16de en 17de eeuw.


ID: 8603 | Bouwkundig element

Sluis en ophaalbrug

De Dijk (Geraardsbergen)
Handbediende sluis met talloze sporen van herstelling in beton, als gevolg van de dynamitering in 1940. Stroomopwaarts aansluitend aan de sluis: metalen ophaalbrug van 1942.


ID: 135242 | Landschappelijk geheel

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)
De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.


ID: 8636 | Bouwkundig element

Station Moerbeke

Edingseweg 315-317 (Geraardsbergen)
Eenvoudig plattelandsstationnetje met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak van circa 1861-1865.


ID: 8758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blondel de Beauregard

Edingseweg 440A-C (Geraardsbergen)
Uitgestrekt domein met hoge bakstenen ommuring met hekken tussen pijlers met Toscaanse pilasters, die de straat aflijnen. Gebouwen uit de 18de en 19de eeuw. Zuidelijke inrijpoort met zijvleugels gelegen op de hoek, en kasteel met centrale toegangstoren ertegenover, oranjerie ten westen, paardenstal ten oosten en grote noordelijke visvijver.


ID: 8774 | Bouwkundig element

Hof te Foncke

Edingseweg 613 (Geraardsbergen)
Gesloten hoeve, ingeplant bij de Embeekbeek. Bakstenen gebouwen met deels heropgebouwde, muren, onder vernieuwde zadeldaken, gegroepeerd rondom rechthoekig gekasseid erf, volgens eigenaar van 1810.