Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 87202 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Henri D'Hontstraat 21 (Tielt)
Volgens kadaster worden in 1907 twee huisjes die eigendom zijn van pastoor Adolph Debreuck afgebroken en vervangen door een nieuwbouw in neogotische stijl naar ontwerp van de Tieltse architect Gustaaf Hoste. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag van vijf/ drie traveeën onder zadeldak in zwarte geglazuurde mechanische pannen.


ID: 87107 | Bouwkundig element

Heilige Geestkapel

Kanegem-Dorp (Tielt)
Heilige Geestkapel van circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel. De kapel is tegen de oostzijde van de congregatiezaal/patronagezaal en sluit aan bij het ensemble kerk - pastorie - congregatiezaal - onderpastorie. Rode bakstenen neogotische dorpskapel onder zadeldak met aandaken.


ID: 87108 | Bouwkundig element

Neogotische congregatiezaal

Kanegem-Dorp 4 (Tielt)
Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt een geheel met de onderpastorie aan westzijde en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Natuurstenen cartouches in centrale traveeën: "DIT HUIS IS GENAAMD" en "ST. JOSEF - 1897". .


ID: 87122 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde Vrije Basisschool

Kanegemstraat 168 (Tielt)
Gesubsidieerde Vrije Basisschool, voormalige kloosterschool, gelegen op de hoek van Kanegemstraat en Espestraat. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in verankerde rode baksteen onder vernieuwde zadeldaken in Vlaamse pannen.


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 86725 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Kerkstraat 13 (Tielt)
Voormalige neogotische kapel gebouwd "ANNO 1908" (zie jaarsteen in trapgevel) als uitbreiding van de 19de-eeuwse Sint-Godelieveschool.


ID: 86755 | Bouwkundig element

Sint-Mariaschool

Krommewalstraat 7-9 (Tielt)
De voormalige Sint-Mariaschool, later de Sint-Andrieskliniek, heden "Woon- en Zorgcentrum Sint-Andries" met kloosterhuis. Sober neoclassicistisch bakstenen complex met aan de straat gelegen vleugels van respectievelijk negen, twaalf en vijftien traveeën en twee bouwlagen. Nummer 7 met brede kloostertoegang gevat in natuurstenen omlijsting. Nummer 9 met oorspronkelijke toegang tot de oude kliniek "KLINIEK S ANDRE". Erboven, vooruitspringende beglaasde mijterboogvormige nis in gelijkaardige omlijsting waarin beeld van patroonheilige Sint-Andries. Haakse achterliggende vleugel van drie bouwlagen met kelderverdieping onder leien schilddak die de voorbouw met de kapel verbindt. Neogotische zuidoost-georiënteerde bakstenen kapel onder leien zadeldak, toegewijd aan Heilige Margaretha.


ID: 86766 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Marialoopsesteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, sober neogotisch kapelletje opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw; bouw geregistreerd in het kadaster in 1882 doch reeds meer dan tien jaar ervoor gerealiseerd in opdracht van landbouwer Ivo Vandewalle uit Tielt.


ID: 86792 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Oude Pittemstraat (Tielt)
Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955. Bakstenen gecementeerde en van schijnvoegen voorziene kapel onder zadeldak. Ijzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang met houten vleugeldeur.


ID: 86812 | Bouwkundig element

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.