Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20952 resultaten


ID: 79073 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 5 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek, ten noorden het woonhuis met vernieuwd schrijnwerk, ten oosten de schuur en ten westen de stal.


ID: 79077 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bosstraat 64 (Avelgem)
Dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lange gevel van verankerde beschilderde baksteen met aflijnende getrapte fries. Zijgevel met tweede deur en rechthoekige muuropening met bewaard schrijnwerk en met gekleurd glas in het bovenlicht. Bewaarde handpomp.


ID: 79037 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bossuitstraat 5 (Avelgem)
Laag boerenarbeidershuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige en lichtgetoogde muuropeningen, laatste met bewaard schrijnwerk en luikjes.


ID: 79038 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bossuitstraat 9 (Avelgem)
Laag 19de-eeuws boerenarbeidershuis, getypeerd door de gewitte gevel en de afgesnuite zuidelijke hoek. Deels gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden, aanpalend nutsgebouw, deels in gebruik als woonhuis.


ID: 79039 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning

Bouvriestraat 1 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante jachtopzienerswoning, laag volume van witbeschilderde baksteen van de straat afgesloten met een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 79042 | Bouwkundig element

Goed te Bouvrie

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 79263 | Bouwkundig element

Neogotische pastorie

Brugstraat 2 (Avelgem)
Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken circa 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerd. De pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel dubbelhuis met opvallende lijstgevel met schelpberaping.


ID: 79104 | Bouwkundig element

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79109 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Doorniksesteenweg 172-174 (Avelgem)
Samenstel van burgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Woningen bestemd voor de directeur en de boekhouder van de spinnerij zogenaamd "Leurent". Enkelhuizen van rode baksteen verfraaid door het gebruik van arduin voor onder meer plint, boogvelden, aanzet- en sluitstenen en witte sierbaksteen voor de muurbanden.