Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 27436 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Doorn

Doorn 16 (Oudenaarde)
Mooie ten noordwesten van de Diepenbeek gelegen semigesloten vierkante hoeve met boerenwoning in kern wellicht opklimmend tot 1683-1687. Fraai ijzeren hek tussen bakstenen pijlers dat leidt naar het grotendeels gekasseid binnenerf met grasperk en begroeiing in het midden, op de vroegere mestvaalt. Verankerde baksteenbouw met tandlijst op gecementeerde plint onder pannenbedaking.


ID: 27604 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Duisbeke 6 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type. Brede gekasseide oprit tot de toegangspoort van het erf met doorrit in L-vormig bedrijfsgebouw met stallen parallel aan de straat. Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën onder hoog en steil zadeldak, opklimmend tot eind 18de eeuw. Verder nog mestvaalt, hoog kolenmagazijn en bakhuis van het tweedelige type.


ID: 27607 | Bouwkundig element

Hoeve

Ganzendries 24 (Oudenaarde)
Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, aan de straat onderling verbonden door een bakstenen muur voorzien van poort en toegangsdeur tot het gekasseide rechthoekige erf.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27626 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Karel Martelstraat 45 (Oudenaarde)
Voormalig hoevetje met losse bestanddelen. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak waarschijnlijk opklimmend tot begin 19de eeuw. Langgerekt bedrijfsgebouw met geïncorporeerde dwarsschuur voorzien van gewitte bakstenen erfgevel en gewit bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 27558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kattedoornstraat 3 (Oudenaarde)
In straathoek gelegen hoevetje met losse bestanddelen, minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verankerde witgekalkte gevel op gepikte plint onder pannen zadeldaken.


ID: 27196 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kattestraat 18 (Oudenaarde)
Herenhuis van vier onderkelderde traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met houten dakkapel en oeils-de-boeuf, volgens bouwvergunning van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez, voltooid in 1915. Rijkelijk uitgewerkte bovenverdieping onder versierd hoofdgestel en met balusterborstweringen; balkon boven de koetspoort. Gecementeerde koetshuizen en paardenstallen, ijzeren hek ter afsluiting van de tuin en klein huisje met bakoven rechts, naar verluidt een rest van een rij kleine woningen.


ID: 27763 | Bouwkundig element

Hof Blancke

Kelderstraat 3 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf, in kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken, dienstgebouwen met gewitte gevel met tandlijst op gepikte plint. Boerenwoning van twee + acht traveeën en één bouwlaag, wagenhuis uit de 19de eeuw, dwarsschuur met gedichte rechthoekige veldpoorten en bakhuis.


ID: 27796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 27798 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kouterstraat 57 (Oudenaarde)
Achterin gelegen en voorheen omgrachte, verzorgde grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met deels gekasseid erf, bereikbaar via een lange verharde rechte toegangsweg en nog steeds omringd door een weids areaal landbouwgronden. 18de-eeuws boerenwoning van zeven traveeën en aanpalende vleugel met paardenstallen en brede korfboogvormige toegangspoort. Drie bakstenen bedrijfsvleugels voornamelijk met stallen, grotendeels uit de 19de eeuw en 18de-eeuws afzonderlijk bakhuis.