Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1850 resultaten


ID: 209809 | Bouwkundig element

Betonnen kazematten

Abdijhoek (Zedelgem)
Betonnen kazematten, restanten van de versterking, door de Duitse bezetter opgetrokken rond de abdij van Zevenkerken (zie Brugge, Sint-Andries) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ronde uitbouwen met rechthoekige schietgaten.


ID: 216910 | Bouwkundig element

Duitse bunker Villa Krekaertvijver

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog in de tuin bij Villa Krekaertvijver. Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan en bijkomend toegangsas aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zitten gleufjes. Het plafond binnenin zou naar verluidt vlak zijn.


ID: 216909 | Bouwkundig element

Duitse bunker Zuidwege

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan.


ID: 216912 | Bouwkundig element

Duitse bunker bij kasteel van Loppem

Steenbrugsestraat 26 (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij het kasteel van Loppem.


ID: 209435 | Bouwkundig element

Hoeve met bunker

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 209436 | Bouwkundig element

Hof ter Zuytweghe met bunker

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 210028 | Bouwkundig element

Duitse bunker Pionierpark

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark te Loppem.


ID: 215904 | Bouwkundig element

Duitse bunker munitiedepot

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij een Duits munitiedepot te Loppem.


ID: 213580 | Bouwkundig element

Britse betonnen schuilplaats 'Wimbledon'

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Kleine Britse betonnen militaire post, in de winter van 1917-1918 opgetrokken in een berm nabij het gehucht ’s Graventafel.


ID: 135406 | Landschappelijk geheel

Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.