Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 86848 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof

Ruiseleedsesteenweg 42 (Tielt)
Klooster- en schoolcomplex van de zusters van het Geloof, bij aanvang in 1844 Vincentius a Paulo genoemd. Ontstaan in 1833 vanuit het initiatief van de zusters Francisca en Theresia Bals en onderpastoor Louis Goeminne tot oprichting van een klein schooltje met woning. Ommuurd gebouwencomplex voornamelijk opgericht in de loop van de 19de eeuw, verder uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan de straatzijde, hoofdvolume van elf traveeën en vier bouwlagen, geflankeerd aan oostzijde door een woonhuis in traditionele stijl van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel uit 1860; haakse oostvleugel met centraal neogotische kapel van 1892 naar ontwerp van Gustaaf Hoste; aan de noordzijde, parallelle vleugel met haakse uitbouw; aan westzijde, langsheen de Groenestraat, recentere haakse vleugel die de parallelle vleugels verbindt. In uiterste noorden kloostertuin, voorzien van hoge ommuring en met witgecementeerde grot met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 86880 | Bouwkundig element

Architectenwoning

Sint-Michielstraat 53 (Tielt)
Architectenwoning gebouwd in 1893 als eigen woonhuis en ontwerp van stadsarchitect Gustaaf Hoste (Gent, 1850 - Wingene, 1918), tevens leraar-directeur van de Stedelijke Kunstacademie en ontwerper van het nieuwe postgebouw (1909). In 1935 wordt het huis eigendom van Benoni David die tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester is.  In 1959 wordt aan de zuidzijde de annex met garage gebouwd.


ID: 86955 | Bouwkundig element

Willekommekapel

Wingensesteenweg (Tielt)
Ingeplant in grasperk aan de splitsing van twee wegen. Zogenaamd naar en behorend bij de omwalde hofstede aan de Willekomstraat, eertijds de kern van de gelijknamige heerlijkheid die zich ten noorden en ten zuiden van de Poekebeek uitstrekt (zie Willekomstraat nummer 5). Gebouwd volgens kadaster in 1877 in de "Merlanshoek" in opdracht van Isidoor Malfait uit Gent, de toenmalige eigenaar van de hoeve. Neogotische kapel met bakstenen puntgevel op natuurstenen kraagstenen onder zadeldak (mechanische pannen). Natuurstenen plint. Segmentboogtoegang via houten vleugeldeur waarboven natuurstenen driepasmotief en ijzeren kruis. Natuurstenen trap (twee treden). Kleine spitsboogvensters met horizontale roedeverdeling in zijgevels.


ID: 42839 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Poel

Grote Markt (Tienen)
Indrukwekkend, onvoltooid gotisch gebouw van zandsteen, koor uit 14de eeuw, transept en toren voltooid in 15de eeuw en zijkoren, sacristie en zuidzijbeuk in de 19de eeuw.


ID: 200253 | Bouwkundig element

Goddelijke Zaligmakerkapel

Hakendoverstraat (Tienen)
De kapel aan de Onze-Lieve-Heerbron is gebouwd in 1876 als een fraaie neogotische nisvormige kapel, voorzien van een smeedijzeren afsluiting.


ID: 302518 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Ooievaarstraat 30 (Tienen)
Voormalig ’s hertogenhuis met 13de-eeuwse kern dat later als klooster werd heringericht, vanaf het begin van de 19de eeuw zijn de gebouwen in gebruik als school, met verschillende uitbreidingen.


ID: 43082 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Odulphus

Potstraat (Tienen)
Neogotisch gebouw van 1870, naar ontwerp van A. Van Arenbergh.


ID: 43091 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gillis

Sint-Gillisplein (Tienen)
Van de romaanse kerk uit de 12de eeuw resten de oostelijke delen, in de 18de eeuw heropgebouwde zijbeuken en neogotische toren en bijgebouwen van 1838 naar ontwerp van baron de Man.


ID: 37484 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Pietersparochie

Donkelstraat 5 (Tongeren)
Neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) naar ontwerp van architect H. Jaminé, uit het laatste kwart van de 19de eeuw en gerenoveerd in 1902.


ID: 301296 | Archeologisch geheel

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw met omgeving

Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren)
De archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.