Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7111 resultaten


ID: 20456 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Reylof

Brouwersstraat 21, Hoogstraat 36 (Gent)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats. Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724.


ID: 132465 | Landschappelijk element

Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen en lindes

Coupure (Gent)
In de herfst van 1795 werd er langs de Coupure een promenade met verschillende bomenrijen aangelegd in opdracht van de prefect van het Scheldedepartement. In de archiefbronnen worden de boomsoorten niet vermeld maar uit een latere bron (1809) blijkt dat het om linden en platanen ging. Nog steeds staan er langs de coupure bomenrijen van platanen en linden. Alle bomen zijn gekandelaard en worden nog periodiek gesnoeid.


ID: 132468 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde bij het Blindenhuis

Coupure 65 (Gent)
Bij de oostelijke zijgevel van het voormalig Blindenhuis staat binnen de ommuurde tuin een monumentale zilverlinde.


ID: 305828 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als vredesboom

Desteldonkdorp, Rechtstraat (Gent)
De paardenkastanje maakt deel uit van een beboomd plantsoen ten oosten van de kerk van Desteldonk. De boom staat centraal in het plantsoen, op een kruising van paden en werd in 1919 aangeplant als vredesboom.


ID: 130872 | Landschappelijk element

Leilinden dorpsplein Drongen

Drongenplein (Gent)
Het Drongenplein bij de abdij van Drongen wordt nagenoeg volledig afgeboord met traditioneel gesnoeide lindebomen. Ze begeleiden aan beide zijden een voetpad en zijn in een horizontaal en tevens in een verticaal vlak geleid. Dergelijke beplantingen geven ons een historisch beeld van een tuin-architecturaal hoogstandje die de wandelaars bovendien nog voorzag in een lommerrijke wandeling.


ID: 26315 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Norbertijnerabdij

Drongenplein 26-27, 26A-D, Lage Lakendreef 5, Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De abdij omvat onder meer vier rondom een rechthoekige binnenplaats gegroepeerde vleugels van 1653-1655, zuidvleugel, en 1663-1665, andere vleugels, met aanpassingen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw. De abdijgebouwen zijn kenmerkend voor de regionale contrareformatie-architectuur. Ten noordoosten van de kloostergangen bevindt zich een L-vormige vleugel van acht en tien traveeën, die vermoedelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Tot de site behoren ook de huidige decanale kerk Sint-Gerulfus in neobarokstijl van 1858-59 naar ontwerp van de Gentse architect Frans Cardon en de Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit, gebouwd in 1937-1938.


ID: 133054 | Landschappelijk element

Lindendreef

Drongensesteenweg (Gent)
De lindendreef bestaat uit drie generaties: de oudste bomenaanplant bestaat uit zomerlinden, de tweede uit een inboet van circa 20 jaar oud met zomerlinden en een derde generatie uit een recente inboet uitgevoerd met winterlinden. De oudste generatie lindebomen vertoont nog duidelijk de sporen van een traditioneel snoeibeheer. Alle gesteltakken zijn in één vlak geleid en werden vroeger als leilinden onderhouden.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.


ID: 26960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eedstraat 58 (Gent)
Achterin gelegen, heden opgeknapte boerenwoning met losse stallen en omhaagd erf toegankelijk via een ijzeren hek. Ten oosten, bakstenen woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op de sluitsteen van de deur gedateerd 1793. Ten noorden, ruime eind-18de-eeuwse stallen en ten zuiden, voormalig bakhuis.


ID: 103165 | Bouwkundig element

Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen

Eekhout 2, Karel Van Hulthemstraat 67, 134, Laurent Delvauxstraat 14-16, Prudens Van Duyseplein 1-14 (Gent)
In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan.