Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1870 resultaten


ID: 76639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Denderdreve 53 (Zelzate)
Achterin gelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, haaks erop het dienstgebouw met schuur en stallen, toegankelijk via een geplaveide populierendreef.


ID: 305856 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
De toegangsdreef tot het Goed ter Looveren bestaat uit twee rijen van opgaande Canadapopulieren aan beide zijden van een met steenslag verharde weg.


ID: 305857 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
Een eikendreef, die de historische verbinding maakt langs het ‘Goed ter Loveren’ tussen Stoepe te Ertvelde en Zelzate, is aan de noordzijde voorzien van een enkele en aan de zuidzijde van een dubbele bomendreef. De dreefbomen zijn gesleund en vertonen een ruime takvrije stam. Ter hoogte van de toegangsdreef naar het Goed ter Looveren is de eikendreef over een lengte gekapt voor de aanleg van een gasvervoerleiding (S49). Verder is de dreef hier en daar vervaagd en als houtkant met hakhout en struiken aanwezig en lokaal zelfs op bepaalde plaatsen verdwenen.


ID: 77559 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Looveren

Ter looverendreef 10-12 (Zelzate)
Het voormalig ‘Goed ter Loven’ wordt gevormd door twee hoeven langs de Ter looverendreef, daterend van rond 1636 en 1842.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.


ID: 134158 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Wolfslinde met park

Leiweg 41-43 (Zemst)
Centraal in het domein gelegen villa, in 1927 in opdracht van Jeanne Powis de Tenbossche heropgebouwd na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van de jonge Luikse architect Robert Toussaint, in Lodewijk XVI-stijl. Omgeven door landgoed van bij de 4 hectare, waarvan de helft een park in landschappelijke stijl.


ID: 134166 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Linterpoort

Linterpoortenlaan 105-109 (Zemst)
In 1775 gebouwd neoclassicistisch kasteel omgeven door park in gemengde stijl aangelegd omstreeks 1810, aanvankelijk 3 hectare 70 are, met vijvertje, deels bebost, met gedeeltelijk ommuurde moestuin en diverse bomen uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 40965 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Beieren

Schom 9 (Zemst)
Hoeve met boerenhuis van zes traveeën met pannen zadeldak, rechts in het verlengde, bijgebouw uit de 18de eeuw, ertegenover bakstenen langsschuur en karrenhuis uit de 19de eeuw.


ID: 134157 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rubenskasteel

Steendreef 77 (Zemst)
Kasteeldomein van 26 hectare met deels bewaarde walgracht en toegangsbrug. Kasteel met poortgebouw en een neerhof bestaande uit een woonhuis, schuur, duiventoren, oranjerie, hovenierswoning, stal en kapel. Kasteeldomein aangelegd in gemengde stijl met een landschappelijk park met vijver, tuinbruggen, bomengroepen, toegangsdreef afgesloten met een hek, siertuin met hagen, berceau’s, tuinvazen en boomgaard met fruitmuur en leifruit.


ID: 135406 | Landschappelijk geheel

Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.