4632 resultaten
ID: 8964 | Bouwkundig element
Borsbekestraat 210 (Herzele)
Kleine hoeve met losstaande hoevegebouwen met boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, verhoogd met een halve bouwlaag onder zadeldak in de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 8953 | Bouwkundig element
Holestraat 128 (Herzele)
Hoevetje met losstaande gebouwen rondom rechthoekige geplaveide binnenplaats. IJzeren inrijpoort in afgesnuite hoek aan de straatkant. Boerenhuisje van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.
ID: 9058 | Bouwkundig element
Winkelstraat (Herzele)
Kleine, verwaarloosde, U-vormige hoeve met onverhard erf. Losstaande hoevegebouwen. Ten noordwesten, aan de straatkant, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak.
ID: 135405 | Landschappelijk geheel
Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.
ID: 135407 | Landschappelijk geheel
Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.
ID: 32721 | Bouwkundig element
Bellestraat 44 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve ter vervanging van vooroorlogse hoeve welke grotendeels uitbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Teruggaand op regionale hoevebouw.
ID: 32722 | Bouwkundig element
Blauwepoortstraat 2 (Heuvelland)
Voormalige hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw.
ID: 32671 | Bouwkundig element
Brulozestraat 7 (Heuvelland)
Hoeve met jaartal 1922 in rechter schuurzijgevel. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.
ID: 32674 | Bouwkundig element
Dikkebusstraat 187 (Heuvelland)
Historische hoeve reeds in 1200 vermeld als "villa" van de heren van Loker; omwalde hoeve in 1582 verwoest door de Spanjaarden, nadien iets verder heropgebouwd zie Ferrariskaart van 1770-1778 en de 19de-eeuwse Poppkaart.
ID: 84645 | Bouwkundig element
Dikkebusstraat 28 (Heuvelland)
Grote wederopbouwhoeve nabij de kerk, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.