Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 27764 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rietenhuis

Kelderstraat 9 (Oudenaarde)
Volledig omhaagde kleine voormalige hoeve in U-vorm minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verankerde gewitte gevel op grijsgekalkte plint onder zadeldaken.


ID: 133053 | Landschappelijk element

Parterre met decoratieve randpalmaanplanting Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)
De pandhof van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal is sierlijk aangelegd met verschillende buxusparterres met onder andere enkele cirkelmotieven.


ID: 305791 | Landschappelijk element

Zomerlinde als vredesboom

Mullemstraat (Oudenaarde)
Op het dorpsplein staat een geknotte lindeboom. Op oude postkaarten is een jonge boom te zien die aangeplant is na de Eerste Wereldoorlog. Deze linde was toen nog jong en opgaand. Bij de zorgvuldig uitgevoerde heraanleg van het plein met kasseien werd in een grote boomspiegel voorzien.


ID: 27817 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Olmstraat 4 (Oudenaarde)
Grote en opvallende hoeve van het semigesloten type met linde tegenover inrit boerenerf. Vrij authentiek bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf met boerenwoning van zeven traveeën ten zuidoosten. Jaartal 1807 op moerbalk in woonkamer. Haakse noordoost- en noordwestvleugel met paarden- en koestallen. Hoge dwarsschuur aan zuidwestelijke erfzijde uit vakwerkbouw; de bakstenen zijpuntgevels wellicht later toegevoegd. Ten zuiden, bakhuisje. Tegenover de erftoegang een bakstenen stal of bergplaats met opvallende zijpuntgevels.


ID: 130889 | Landschappelijk element

Knotesdoorn Ommelozen Boom

Ommelozen Boom (Oudenaarde)
Langs de Ommelozen Boomstraat, vermoedelijk genoemd naar een reeds lang verdwenen boom, staat een geknotte esdoorn. Hij staat er bij het kruispunt met een losweg en in de hoek van een perceel.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 27697 | Bouwkundig element

Hoeve Opsomer

Pladutse 3 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen met twee grote linden aan de toegang. Gesloten vierkante hoeve uit de 18de eeuw en aangepast begin 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken rond deels gekasseid en geplaveid erf met middenin mestvaalt. Onderkelderde boerenwoning naar verluidt van 1840; acht traveeën en anderhalve bouwlaag; doorlopende baksteenlijst onder mezzanino.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 306483 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Tacambaroplein (Oudenaarde)
De opgaande zilverlinde is op 8 mei 1975 aangeplant als vredesboom. De boom herdenkt de verbroedering van de Oudenaardse Oudstrijders en Gelijkgesetelden uit beide Wereldoorlogen.