2943 resultaten
ID: 3823 | Bouwkundig element
Bleekstraat 5 (Mechelen)
Voormalig Hof van Hoogstraten en Hof van Coloma, heden samen zogenaamd Klein Seminarie, Aartsbisschoppelijke Humanioraschool.
ID: 3635 | Bouwkundig element
Conventstraat 22 (Mechelen)
Witgekalkte muur met rechthoekig deurtje dat toegang geeft tot voortuintje. Gevel uitkomend in de Nonnenstraat: bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevel.
ID: 3631 | Bouwkundig element
Conventstraat 6, Nieuwe Beggaardenstraat 20A (Mechelen)
Diephuis gelegen tegen een breedhuis van de Nieuwe Beggaardenstraat. Ervoor een lager diephuis.
ID: 3632 | Bouwkundig element
Conventstraat 8 (Mechelen)
Diephuis met bakstenen puntgevel onder zadeldak; evenals nummer 6 tegen breedhuis van Nieuwe Beggaardenstraat.
ID: 3618 | Bouwkundig element
Edgard Tinellaan 4, Goswin de Stassartstraat 88-90 (Mechelen)
Het voormalige klooster omvat vier vleugels ingeplant rondom een vierkante binnenplaats met de kerk aangebouwd tegen de zuidvleugel.
ID: 300120 | Bouwkundig element
Frederik de Merodestraat, Goswin de Stassartstraat, Kanunnik De Deckerstraat, Klapgat, Oude Beggaardenstraat, Schoutetstraat, Sint-Janskerkhof, Sint-Janstraat, Wollemarkt (Mechelen)
Het geheel van de Goswin de Stassartstraat en de aanpalende straten legt sterk getuigenis af van een belangrijk deel van de geschiedenis van Mechelen: uitvalsweg naar Antwerpen, aanleg van een grachtensysteem, woonkwartier van de leden van de Grote Raad, ontwikkeling van het bisdom.
ID: 3588 | Bouwkundig element
Frederik de Merodestraat 65-67 (Mechelen)
Het Hof van Busleyden is een voorbeeld van patriciërswoning zoals er in de eerste helft van de 16de eeuw te Mechelen verscheidene werden opgetrokken. Het vertoont laatgotische- en Brabants-gotische elementen met een aarzelend begin van renaissance-invloed, zichtbaar in de open galerij, en biedt een uitstekende illustratie van de toenmalige rijkere privé-architectuur, ondanks de restauraties, wijzigingen en quasi wederopbouw dat het onderging in de loop der tijden. In 1619 stichtte Wenzel Cobergher er de Berg van Barmhartigheid. Uitgebreid gebouwencomplex in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met poortgebouw en drie vleugels opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.
ID: 3560 | Bouwkundig element
Gendarmenhof 25-32, Kattenbleekstraat 10-12 (Mechelen)
Complex met uitgestrekte beboomde tuin en bakstenen omheiningsmuur, opgetrokken in 1912. Bakstenen voorgevel van de hoofdvleugel van de rijkswachtkazerne van twee bouwlagen en vijftien traveeën. Zuidwestvleugel met tuingevel met zelfde gevelordonnantie.
ID: 3606 | Bouwkundig element
Gerechtstraat 4, 10 (Mechelen)
Zandstenen muur met een rondboogpoort en bak- en zandstenen gebouw, overblijfselen van het voormalige Sint-Pieters- en Paulusgodshuis, opgericht in 1411.
ID: 3623 | Bouwkundig element
Guido Gezellelaan (Mechelen)
17de-eeuwse westelijke begrenzing van het Groot Begijnhof; verweerde muur met verscheidene symbolen van het passieverhaal.