1912 resultaten
ID: 305228 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Op de grens van het moerasgebied het Klein Broek en het Schotelveld loopt een onverharde dreef naar 't Fonteintje. De dreef is langs weerszijden beplant met opgaande beuken, zowel gewone als rode beuk. Reeds op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris is er een duidelijk scheiding tussen het broekgebied bij Blaasveld en de landbouwgronden die aansluiten bij Heffen. Hier loopt ook de administratieve grens tussen Mechelen en Brabant. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt een eerste maal een gebouw aangeduid en de Poppkaart vermeldt hier de 'Broeck Weg'. Deze dreef werd vermoedelijk aangelegd als hoofdtoegang tot het gebouw, het latere Fonteintje. De weg liep oorspronkelijk verder door langs het broek om aan te sluiten op de oostelijke kasteeldreef van Blaasveld.
ID: 306197 | Landschappelijk element
Blaasveld (Willebroek)
Het kasteel van Blaasveld wordt langs vier zijden begrensd door een gracht. Langs de buitenzijde van de gracht is een kleine dijk opgeworpen waar rondom een half verharde dreef is aangelegd. Het betreft dreven van opgaande lindes die aansluiten op een aantal toegangsdreven in verschillende richtingen.
ID: 305018 | Landschappelijk element
Willebroek (Willebroek)
In een bocht van de Heindonksesteenweg leidt een smalle dreef naar de Hoeve De Vleug. De half verharde dreef werd langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren die het lineair karakter van de dreef versterken. Op historische kaarten is te zien dat deze dreef oorspronkelijk deel uitmaakte van een vrij strakke rechte weg die noordwaarts tot in de polders leidde tot aan de Rupeldijk. De Hoeve De Vleug was eigendom van de Abdij Ter Kameren en heeft mogelijk dienst gedaan als ontginningshoeve in de polder. Van bij de hoeve liep een strak aangelegde ontginningsweg verder door tot diep in de polder.
ID: 1763 | Bouwkundig element
Heindonksesteenweg 119 (Willebroek)
Een 18de-eeuwse hoeve met oudere oorsprong, heden leegstaande gebouwen, op het gewestplan aangeduid als industriezone.
ID: 305039 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Willebroek)
In het gehucht Kleine Heide leidt een strakke loodrechte dreef naar het Kasteel van Blaasveld. De toegangsdreef is half verhard en over een bepaalde afstand langs weerszijden beplant met opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akkers en weilanden. De dreef komt uit bij een kasteelpoort aan de lindendreef die het kasteeldomein in het zuiden begrenst. Ten noorden van het kasteel loopt deze dreef nog een klein stukje verder door over een uitgestrekte akker. De toegangsdreef tot het kasteel wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt hier in het noorden volledig door tot aan de huidige Broekstraat. Op de topografische kaart van Vandermaelen wordt deze dreef aangeduid als 'Avenue du Chateau'. De Poppkaart vermeldt de dreef als 'Barrier Dreef'.
ID: 305031 | Landschappelijk element
Molendreef (Willebroek)
Op de westelijke dreef die het kasteel van Blaasveld begrenst, leidt een rechte zijweg naar het zuiden. Deze half verharde weg gaat snel over in een onverharde lindendreef. Het betreft opgaande lindes met verschillende jonge inboeten. De lindendreef passeert een woonuitbreiding en loopt loodrecht tussen akkers naar de Mechelsesteenweg. Van op de dreef zijn open zichten op de omliggende akkers en weilanden. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en leidt hier door de 'Bruyere de Blaesveldt' tot aan de 'Grand Chemin de Dendermonde'. Op de topografische kaart van Vandermaelen uit de 19de eeuw wordt de weg aangeduid als 'Kleyn Mossem Dreef'. Via deze dreef was het kasteeldomein van Blaasveld rechtstreeks verbonden met de hoofdweg naar Dendermonde.
ID: 205510 | Bouwkundig element
Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.
ID: 205511 | Bouwkundig element
Beernemsteenweg (Wingene)
Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk, volledig omhaagd met haagbeuk waarin een smeedijzeren hek staat tussen gietijzeren pijlers als toegang. Hoofdzakelijk recente graftekens met behoud van enkele gietijzeren kruisen, arduinen interbellumgraftekens, bronzen bas-reliëfs en ornamenten.
ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.
ID: 205535 | Bouwkundig element
Boskapeldreef 2 (Wingene)
De huidige boerenwoning wordt in 1849 gebouwd samen met twee vrijstaande landgebouwen. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De toegangsdreef is afgezoomd met knotbomen.