Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 300035 | Landschappelijk element

Oude kaphaag met es, haagbeuk, eik en veldesdoorn

Varent (Oudenaarde)
Ten noorden van een laaggelegen terrein voorkomt men met een beplant talud de verdere erosie van de hoger gelegen gronden. De beplanting bestaat uit een oude gemengde kaphaag van es, haagbeuk, eik en veldesdoorn. In het talud wordt het kwelwater van een bron in een gracht opgevangen. De ingewerkte lange gracht verloopt verder in het talud en voorkomt hierdoor moerasvorming aan de basis.


ID: 300040 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs beek van es en els

Varent (Oudenaarde)
Langs de beek bij de gemeentegrens tussen Oudenaarde en Horebeke staat een knotbomenrij van els en es.


ID: 27733 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijflindendries 2 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindeboom en bakstenen pijler aan de toegang, vier notelaars middenin het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur met jaarankers 1893, hogere dwarsschuur en wagenhuis met lager aanleunend bakhuis.


ID: 27390 | Bouwkundig element

Leenrechtbank Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Door twee linden geflankeerde openluchtvierschaar of leenrechtbank afhankelijk van de heerlijkheid Volkaersbeke, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw doch teruggaand op een ouder exemplaar en gerestaureerd eind 19de eeuw door de toenmalige eigenaars de familie Kervijn de Volkaersbeke.


ID: 130908 | Landschappelijk element

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


ID: 27673 | Bouwkundig element

Hoeve

Zoetebeekweg 6 (Oudenaarde)
Voormalig hoevetje aangelegd in L-vorm en loodrecht op de straat, in oorsprong minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw maar later aangepast, onder andere in begin 20ste eeuw.


ID: 131162 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof als schermbeplanting Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Een hakhoutstoof van linde is aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 301513 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Breekiezel (Oudsbergen)
Hoekboom bij een splitsing van wegen. Deze robuuste eik markeert een wegsplitsing tussen de huidige N730 en Breekiezel in Meeuwen-Gruitrode. Volgens de Atlas der Buurtwegen (1841) (dus vóór de aanleg van de Gewestweg) was de plaats waar nu de knoteik staat een groot perceel dat toen met dennen was bebost en gelegen langs buurtweg 61 in Gruitrode. Mogelijk is de boom geplant naar aanleiding van de aanleg van de verbindingsweg met Bree en markeert hij er, bij het kruispunt, een hoek van een kadastraal perceel.