Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 302967 | Bouwkundig element

Serristenvilla

Jezus-Eiksesteenweg 102 (Hoeilaart)
Serristenvilla met voortuintje, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. Aan de straat is het perceel afgezet door een laag, met schijnvoegen gecementeerd muurtje met uitgewerkte buisleuningen.


ID: 302978 | Bouwkundig element

Serristenvilla

Kerkstraat 27 (Hoeilaart)
Serristenvilla met atelier en bewaarde serre, uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. De woning werd samen met het atelier kadastraal geregistreerd in 1927.


ID: 300274 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van 's Herenelderen en het brongebied van de Demer

Hoeselt (Hoeselt), 's Herenelderen, Berg, Henis, Tongeren (Tongeren)
De vruchtbare leemgronden vertalen zich in openfields met weinig visuele perceelsgrenzen op de plateaus. De hooilanden in de beekvalleien verruigden naar rietland en moerasbos. Het omringende landschap telt diepe holle wegen, hoge taluds begroeid met houtig gewas en hoogstamboomgaarden. Het kasteel van 's Herenelderen is ingeplant op de oever van Demer zodat de slotgracht continu van water werd voorzien. In het beekdal getuigen visvijvers van de viskweek en rabatten van de aanplant van populieren. Het gelijknamige dorp ontwikkelde zich als kasteeldorp in de riviervallei rondom de historische cluster van kasteel en kerk. De Sint-Stefanuskerk is gegroeid uit de private huiskapel van de kasteelbewoners. Het kasteel is omgeven door een park in landschappelijke stijl met twee vijvers. In noord- en zuidoostelijke richting sluit het park aan op de valleibossen langs de bovenlopen van de Demer.


ID: 775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen op de Demer en omgeving

Broekstraat 22 (Hoeselt)
Molensite die minstens teruggaat tot de 15de eeuw. Voorheen een volmolen, vervolgens een graanmolen, thans buiten bedrijf. Gebouwencomplex in losse schikking, de gebouwen, op de oude molenaarswoning na, dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rondom de molen ligt een overwegend open en nat landschap met grasland en ruigte. Dijklichamen, geultjes en de molengracht zijn relicten van het watermolenlandschap.


ID: 308591 | Bouwkundig element

Stoomzagerij

Herenstraat 47 (Hoeselt)
Voormalige stoomzagerij, op 15 februari 1920 opgericht door Peter en Arnold Snellings, Gerard Buckinx, Christiaan Vanvinckenroye en Richard Willems.


ID: 822 | Bouwkundig element

Watermolen

Molenstraat 98 (Hoeselt)
Watermolen op de Demer, thans niet meer in bedrijf; de huidige gebouwen dateren uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw


ID: 308606 | Bouwkundig element

Brouwerij De Es

Schalkhovenstraat 40, 40a, 38a (Hoeselt)
Gebouwen van de voormalige brouwerij De Es die zich hier in de jaren 1950 vestigde.


ID: 300247 | Landschappelijk geheel

Valleien van de Molenbeek en Winge tussen Lubbeek en Sint-Pieters-Rode

Holsbeek, Nieuwrode, Sint-Pieters-Rode (Holsbeek), Lubbeek (Lubbeek), Houwaart, Sint-Joris-Winge (Tielt-Winge)
De beekvallei die door dit gebied van zuid naar noord loopt, is in het zuiden nog breed vertakt. Nabij Gempe komen de waterlopen samen en worden ze zowel Molenbeek als Winge genoemd. De beek stroomt af richting Kleerbeek en Horst, de vallei wordt hier aanzienlijk breder en vlakker en wordt ook wel de Hagelandse vallei genoemd. Deze brede vallei is gekend vanwege haar hoge ecologische waarde. Aan de beide zijden van de vallei loopt het landschap glooiend omhoog, oa. door de aanwezigheid van Diestiaanheuvels. Door het hele gebied heen komt bouwkundig erfgoed voor. Voornamelijk in het zuiden en noorden liggen een aantal grote hoevecomplexen. Kenmerkend voor de Molenbeekvallei zijn de vele kastelen dicht tegen de beek. Een landschappelijk gaaf geheel wordt gevormd door het kasteel van Horst en omgeving.


ID: 305759 | Landschappelijk geheel

Beninksberg

Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)
Het noordelijke deel van het Hageland vormt het overgangsgebied tussen de zand- en de leemstreek en wordt gekenmerkt door zuidwest-noordoost georiënteerde ijzerzandsteenruggen. Deze waren op het einde van de 18de eeuw nog grotendeels bebost. Op het grondgebied van Rotselaar, deelgemeente Wezemaal liggen aldus ongeveer evenwijdig: de Heikantberg, de Middelberg, de Eikelberg, de Wijngaardberg en de Beninksberg. De Beninksberg is naast de Wijngaardberg één van de gaafste ijzerzandsteenheuvels en is weinig aangetast door weekendverblijven en dergelijke. Door de grote hoogteverschillen op korte afstand, komen er veel markante terreinovergangen, holle wegen en taluds voor in het gebied.


ID: 308969 | Bouwkundig element

Maalderij Claes

Rotselaarsebaan 1B (Holsbeek)
Voormalige Maalderij Claes in het centrum van Holsbeek uit het eind van de 19de eeuw. De maalderij bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met rondboogramen en typische industriële muurankers in de vorm van een Sint-Andrieskruis. De gevel is opgetrokken in typisch donkerbruine baksteen in kruisverband met speklagen van gesinterde baksteen.