Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 30227 | Bouwkundig element

Technisch Instituut Heilige Familie

de Stuersstraat 32 (Ieper)
Teruggaand op de gelijknamige kloosterschool, gesticht in 1838-1839 onder impuls van E.H. Struye met als doel, wezen en gebrekkige meisjes te huisvesten en te onderwijzen. Neogotisch klooster van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), voorzien van houten dakkapellen onder zadeldak met windveer.


ID: 30221 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

de Stuersstraat 6A (Ieper)
Parochiekerk, na de vernieling in de loop van de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op dezelfde plaats en met dezelfde oriëntatie, volgens plannen van Guillaume Veraart en E. Richir van 1923-1924. De huidige kerk vertoont een gestileerde verweving met modernistische inslag van voornamelijk neobyzantijnse en neoromaanse elementen.


ID: 30183 | Bouwkundig element

Saint George's Memorial Church en Eton Memorial School

Elverdingestraat 1-3, 1A, Vandenpeereboomplein 43A (Ieper)
Anglicaanse bidplaats, zogenaamd 'Saint-Georges Memorial Church' en voormalig schooltje zogenaamd 'Eton Memorial School', opgericht na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Sir Reginald Blomfield.


ID: 30233 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiuscollege

Gezelleplein 11 (Ieper)
Bisschoppelijk college gesticht in 1834 en oorspronkelijk gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis in de Janseniusstraat.


ID: 30230 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Gezelleplein 45A (Ieper)
Ontstaan van de parochie te situeren in de eerste helft van de 12de eeuw. In de loop van de 14de eeuw, oprichting van een vervangende gotische hallenkerk, Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk totaal vernield, op de onderbouw na; hierin komen nog diverse natuursteensoorten voor, onder meer ijzerzandsteen in delen van sokkel van de noordgevel. 1923 en volgende plans voor precieze reconstructie onder leiding van architect Jules Coomans.


ID: 30797 | Bouwkundig element

Heilige Familiekapel

Hospitaalstraat 10 (Ieper)
Bouw van een vergaderlokaal voor de vereniging van de Heilige Familie in 1894; verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1922.


ID: 30800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vlamertinge

Hospitaalstraat 26-30 (Ieper)
Imposant kasteel midden een beboomd park met vijver, kasteelhoeve en voormalige hovenierswoning, ten westen van de Kemmelbeek. Gebouwd in 1857-1858 in opdracht van burggraaf Pierre-Gustave du Parc, naar ontwerp van architect J. Schadde (Antwerpen).


ID: 30623 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel

Katspel 4 (Ieper)
Gelegen midden een laag ommuurd en met berken afgezoomd kerkhof onder meer met Britse militaire begraafplaats. De laatgotische hallenkerk, waarschijnlijk teruggaand op romaans bedehuis, afgebrand in de Geuzentijd, werd in 1624 heropgebouwd; opnieuw verwoest in 1648 en hersteld in 1682. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans in 1925; nagenoeg identieke reconstructie.


ID: 30855 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Elzenwalle

Kemmelseweg 72 (Ieper)
Vooroorlogs kasteel, gelegen middenin een omwald park, in oorsprong uit de 18de eeuw, echter voornamelijk met 19de-eeuws uitzicht; rechthoekig gebouw onder mansardedak met twee vierkante hoektorens en een ingebouwde achthoekige middentoren, allen onder spitse bedaking. Park met bewaarde restanten van de walgracht, interbellumaanleg en ijskelder.


ID: 30673 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Kerkstraat 15 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis midden omhaagd kerkhof, aan straatzijde en kerkpad afgezet door middel van recent bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische hallenkerk met westtoren, naar ontwerp van architect F. Van Welden van 1922-'23.