7153 resultaten
ID: 103165 | Bouwkundig element
Eekhout 2, Karel Van Hulthemstraat 67, 134, Laurent Delvauxstraat 14-16, Prudens Van Duyseplein 1-14 (Gent)
In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan.
ID: 26639 | Bouwkundig element
Eekhoutdriesstraat 50-52 (Gent)
Voormalige hoeve van het langgestrekte type daterend van circa 1800. Tuin aan de straat afgesloten door haag met ijzeren hek. Volgens kadastergegevens sinds 1871 opgesplitst in verscheidene woningen.
ID: 26590 | Bouwkundig element
Eeklostraat 250 (Gent)
Losstaande hoevegebouwen van 1871, met omhaagde boomgaard met ijzeren tuinhek. Boerenwoning ten westen met bepleisterde gevel van vijf traveeën onder zadeldak.
ID: 26642 | Bouwkundig element
Eksaardserijweg 270 (Gent)
Dwars op de straat ingeplante hoeve van het langgestrekte type. Bakstenen dubbelhuis met drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1841.
ID: 131948 | Landschappelijk element
Elshout (Gent)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant langs enkele akkerpercelen met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate schietwilg. Langs de houtkanten zijn er soms nog grachten of sporen ervan aanwezig. Deze houtkanten zijn nu nog een van de weinige reminiscenties van het historische bulkenlandschap. De houtkant is hier gevormd door elzenknotbomenrijen en knotbomenrij met schietwilg.
ID: 131954 | Landschappelijk element
Elshout 35 (Gent)
Bij de hekpijlers staat aan de rechterzijde van de erftoegang tot de Maeshoeve nog een oude welkomstlinde. Het is een gekandelaarde Hollandse linde met een stamomtrek van meer dan 350 cm.
ID: 131221 | Landschappelijk element
Floraliënlaan, Norbert Rosseaudreef (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.
ID: 26533 | Bouwkundig element
Frans De Mildreef 15 (Gent)
Alleenstaand ruim burgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak, volgens kadastergegevens van 1891. Voortuin afgesloten door middel van ijzeren hek en haag, toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers op de hoek. Links aangrenzende gemetste bakstenen toegangspoort van de verdwenen Hofmeierij.
ID: 26216 | Bouwkundig element
Goedingenstraat 8, 8A-C (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een boerenwoning met omhaagd voortuintje met haaks erachter, ten noorden oude stallen en recentere dwarsschuur ten oosten van het woonhuis. Erf toegankelijk via breed ijzeren hek met jaartal 1869 en initialen C.B. Boerenwoning van zeven traveeën, met één bouwlaag en zadeldak met rechter zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.