Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2041 resultaten


ID: 37376 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Truidersteenweg 17 (Tongeren)
Alleenstaand gebouw met diephuisopstelling, achteraan en aan de rechterzijde recente schoolgebouwen. Door middel van muurankers gedateerd ANNO 1897, en gebouwd in neogotische stijl.


ID: 87295 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hospitaal Ten Walle

Bruggestraat 12 (Torhout)
Historisch complex, gelegen langsheen de Bruggestraat, de belangrijkste invalsweg vanuit het noorden. Geheel bestaande uit verscheidene, witgeschilderde, bakstenen vleugels boven gepekte plint, grosso modo rechthoekig en gesloten opgesteld rondom deels geplaveide en deels gekasseide binnenkoer. Gebouwen ingeplant midden een grastuin, ten noorden en ten zuiden afgezet door middel van recent laag bakstenen muurtje onder ezelsrug (ter vervanging van vroegere hoge muur). Binnenkoer ten oosten toegankelijk via toegangspoort. Rij gekandelaarde lindes ten zuidoosten.


ID: 87299 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Bruggestraat 23 (Torhout)
Sint-Jozefscollege, deel van scholengroep Sint-Rembert. Complex gebouwenbestand met meerdere vleugels en gebouwengroepen. Straatvleugel evenwijdig aan de Bruggestraat, ten oosten hiervan twee haaks hierop gepositioneerde vleugels, de voormalige muzieklokalen, die de straatvleugel visueel verbinden met de achterliggende neogotische kapel.


ID: 87473 | Bouwkundig element

Handelspand Kunst Veredelt

Oostendestraat 57 (Torhout)
Handelspand zogenaamd "KUNST VEREDELT" zie opschrift in sierlijke letters in de boogvelden van het risaliet links. Winkelhuis Maes.


ID: 87609 | Bouwkundig element

Grafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke

Zeeweg (Torhout)
Begraafkapel van de familie de Maere d'Aertrycke. Toegankelijk vanuit het kasteelpark via populierendreef. De dreef was tot de jaren 1960 beplant met Thuya of levensboom, dit omwille van de symboliek. De kapel is op een met rododendrons beplant heuveltje gelegen – de kapel valt op in het omliggende weiland - en is bereikbaar via trappen.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 43121 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Moorsemsestraat (Tremelo)
Neogotisch gebouw van 1893.


ID: 12212 | Bouwkundig element

Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.


ID: 122152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof

Begijnhof 1-84 (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout werd mogelijk reeds in de 13de eeuw gesticht en kende perioden van bloei in de 15de en de 17de eeuw. Het betreft een pleinbegijnhof met ongeveer trapezoïdaal grondplan en beboomde binnenpleinen. De Heilige Kruiskerk uit midden 17de eeuw is centraal gelegen in het westelijk deel van het begijnhof. Het complex omvat homogene begijnhofwoningen met achtertuintjes, een kapel, een boomgaard en een poortgebouw.


ID: 11897 | Bouwkundig element

Begijnenhuizen

Begijnhof 59-62 (Turnhout)
Reeks van vier neogotisch getinte huizen, opgetrokken circa 1900, vermoedelijk naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.