Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 30334 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Lange Torhoutstraat 31-33 (Ieper)
Oorspronkelijk gelegen aan de oostzijde van de Grote Markt op grond, circa 1187 geschonken door graaf Filips van Elzas; na de Eerste Wereldoorlog alhier heropgebouwd op de plaats van het vooroorlogse krankzinnigengesticht van de Burgerlijke Godshuizen.


ID: 30350 | Bouwkundig element

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

Maloulaan 2, 2B (Ieper)
Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper. Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant.


ID: 30811 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Marshofstraat 6 (Ieper)
In de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd kasteel gelegen middenin een beboomd park met achterliggende ommuurde tuin. Geasfalteerde oprit, afgezoomd met linden en sierstruiken, leidend naar geasfalteerd voorplein, gedomineerd door beeld van Heilige Theresia van Avila omringd met sierheesters.


ID: 30876 | Bouwkundig element

Kapel en school

Meenseweg 467, 467A (Ieper)
Kapel met haaks aanleunend schooltje en voorliggende geplaveide speelplaats en grasperk met esdoorn. Heropgebouwd in het begin van de jaren 1920 ter vervanging van de vooroorlogse kapel, welke aanleunde aan de oostzijde van het kasteel.


ID: 30737 | Bouwkundig element

Schoolcomplex met klooster

Neerwaastenstraat 3 (Ieper)
Schoolcomplex met klooster van de zusters van Liefde van Heule, hier in het begin van de jaren 1920 heropgebouwd in een vrij sobere, eclectische stijl.


ID: 30414 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster

Patersstraat 5-9 (Ieper)
Gebouwencomplex naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922; omvat van noord naar zuid: de kloosterkerk, aansluitende kloostervleugel met pand rondom binnentuin, en ommuurde omlopende tuin uitkomend op de Seminariestraat en de Vismarkt. Georiënteerd, eclectisch kerkgebouw met overwegend neobyzantijnse en neoromaanse stijlinvloeden..


ID: 30420 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Heilig Hart en directeurswoning

Poperingseweg 14-16 (Ieper)
In 1901 opgetrokken naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Na de Eerste Wereldoorlog herbouwd naar ontwerp van dezelfde architect. Wederopbouwarchitectuur naar neogotisch patroon.


ID: 30804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Poperingseweg 262 (Ieper)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920, met grotendeels behouden westtoren van 1505. Vervangt een laatgotisch bedehuis dat uitbrandde in oktober 1793. Herstel, heropbouw en vergroting, respectievelijk tussen 1808-1823, en van 1897-1898.


ID: 30822 | Bouwkundig element

Klooster en school

Poperingseweg 278-280 (Ieper)
Voormalig klooster van de zusters van Liefde van Maria met achterliggende klasgebouwen van de Vrije School, gegroepeerd rondom speelplaats. Toegangshek links aan de straat.


ID: 30824 | Bouwkundig element

Ouderlingentehuis

Poperingseweg 288 (Ieper)
Ouderlingentehuis, gebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison van 1923 op de plaats van het voormalige kasteel van Wintershove en binnen de nog grotendeels behouden, met wilgen omzoomde kasteelwal. Van het oorspronkelijke tehuis resteert het hoofdgebouw met kapel en een deel van de rechtse dwarsvleugel.