10238 resultaten
ID: 86374 | Bouwkundig element
Kortrijkse heerweg 199 (Deerlijk)
Historische hoeve "Goed te Frans". In de volksmond ook wel "het verbrand hof" verwijzend naar het feit dat ze in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in brand werd gestoken. Centrum van de belangrijke heerlijkheid "te Frans" of "te Ferrants". De heerlijkheid hing rechtstreeks af van de graaf van Vlaanderen via zijn leenhof van Harelbeke.
ID: 86375 | Bouwkundig element
Lisbonnastraat 100 (Deerlijk)
Recente naam die verwijst naar de nabijgelegen voormalige heerlijkheid, voor het eerst vermeld in 1502. Site mogelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met L-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1945 uitgebreid. Heden, verlaten hoeve bestaande uit twee parallelle volumes.
ID: 86386 | Bouwkundig element
Oude Heerweg 24 (Deerlijk)
Hoeve afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen (1849) als "ferme Verhamme" met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom erf. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door witgeschilderde bakstenen pijlers met arduinen dekplaat. Rechter pijler gemarkeerd door houten muurkapelletje met heiligenbeeld. Ten zuiden van het erf boerenhuis van zeven traveeën. Ten oosten langgestrekte stalvleugel met aansluitend mestvaalt. Ten westen dwarsschuur met ernaast wagenhuis.
ID: 86392 | Bouwkundig element
Oudenaardse heerweg 167 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) weergegeven als omwalde site met gewijzigde configuratie. In 1901 wordt een cichorei-ast opgetrokken. Lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee hekpijlers met ijzeren hek. Ten noordwesten boerenhuis van 1851. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak. Ten oosten stalvleugel van 1894, uitgebreid tot huidig volume in 1945. Verankerde baksteenbouw onder overstekend zadeldak. Geïncorporeerd wagenhuis. Ten westen vermoedelijk voormalige schuur.
ID: 86399 | Bouwkundig element
Paanderstraat 108 (Deerlijk)
Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.
ID: 86398 | Bouwkundig element
Paanderstraat 90 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen hoeve met L-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers. Woonhuis schetsmatig afgebeeld op de het landboek van Deerlijk (1747), opgemaakt door C. Steur. Langgestrekt woonhuis met geïncorporeerde paardenstal ten noorden en dwarssschuur ten oosten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur ten oosten.
ID: 86442 | Bouwkundig element
Schragenstraat 12 (Deerlijk)
Voormalige hoeve, heden enkel woonfunctie. Tijdens het ancien régime kwam de rente van de hoeve ten goede aan de Kapel ter Ruste zie naamgeving. In 1754 verkocht de kapel het hoevetje. Thans behouden opstelling met in het noorden boerenhuis met lager aansluitende stalveugel en ten westen schuurtje met geïncorporeerde stallen. Woonhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel onder licht overkragend zadeldak met aandaken. Voor de lagere stalvleugel, aalpomp.
ID: 86445 | Bouwkundig element
Sint-Elooistraat 15 (Deerlijk)
Als omwalde hoeve met losse bestanddelen afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849). Aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met gereinigd parement. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Aanpalende lagere vleugel onder hoogopgaand pannen dak. Ten westen lage stalvleugel met wagenhuis en ten zuiden dwarsschuur.
ID: 86446 | Bouwkundig element
Sint-Elooistraat 20 (Deerlijk)
Hoeve Jezuïetenhof, volgens de kadastrale gegevens in 1880 sterk verbouwd en in 1895 wordt de westelijke vleugel verbouwd tot suikerdrogerij (cichorei-ast). In 1945 wordt de hoeve wederom verbouwd en breiden alle volumes uit, zowel boerenhuis, schuur als cichorei-ast. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf met treurwilg. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler en recent ijzeren hek.
ID: 86480 | Bouwkundig element
Ter Donkt (Deerlijk)
In de 19de en 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de familie Vercruysse de Solart. Ten noorden boerenhuis met bakstenen lijstgevel op gecementeerde en gepikte plint; gootlijst. Links, stallingen met toegang in de zijpuntgevel. Ten zuiden dwarsschuur met aanpalend twee wagenhuizen. Ten westen stalvleugel onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen, lijstgevel doorbroken door dakvenster. Tegen de muur aalpomp. Ten zuidoosten vervallen bakhuisje.