7153 resultaten
ID: 122162 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groot Begijnhof 2-98, 69A (Gent)
In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg ter grootte van 8 hectare de zogenaamde Nieuwhofkouter. In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof, volledig opgevat naar het patroon van de middeleeuwse begijnhoven als een ommuurde stad binnen een stad en overeenkomstig geïnspireerd op de Vlaamse gotische stijl van de 15de eeuw. Het begijnhof met zijn veertien conventen voor circa dertig begijnen en zijn tachtig huizen werd op 29 september 1874 ingehuldigd. Het begijnhof telt drie pleinen, namelijk het Sint-Elisabethplein, Sint-Beggaplein en Sint-Antoniusplein.
ID: 26962 | Bouwkundig element
Grotesteenweg-Noord 9 (Gent)
Behouden achterin gelegen boerenhuisje met omhaagde voortuin; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), daterend uit tweede helft 18de eeuw.
ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.
ID: 26348 | Bouwkundig element
Halewijnstationstraat 43 (Gent)
Voor het woonhuis kleine omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag onder pannen zadeldak, op de linker zijgevel met jaarankers gedateerd 1793. Aanleunende stalvleugel rechts van het huis. Ten oosten houten schuur onder zadeldak.
ID: 26788 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halvemaanstraat 137 (Gent)
Vrijstaande woning met bijhorende bedrijfsgebouwen, achterin gelegen tussen de huizenrij van de Halvemaanstraat en de Antwerpsesteenweg. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Eigenlijke maalderij ondergebracht in een voormalig koetshuis achter en parallel met het woonhuis, opgetrokken midden 19de eeuw. Bakstenen rechthoekig gebouw van één verdieping met vierkante bakstenen schoorsteen. Gekasseid erf en monumentale linde.
ID: 26859 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 67 (Gent)
Haaks ingeplante, achterin gelegen boerenwoning met omhaagd, met gras begroeid en beboomd erf. Woonhuis van heden zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met linker zijaandak op geprofileerd schouderstuk, in kern opklimmend tot 18de eeuw. Haaks op het woonhuis, in L-vorm aangebouwde recentere dwarsschuur.
ID: 26860 | Bouwkundig element
Hemelrijkstraat 77 (Gent)
Achterin gelegen hoeve met ruim omhaagd en beboomd erf. Ten oosten, bakhuisje met voor- en achteraandak met muurvlechtingen, vermoedelijk opklimmend tot 18de eeuw. Ten noorden, recentere dwarsschuur en stallen onder zadeldak.
ID: 301149 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hogeheerweg, Kerkdreef, Kerkwegel, Loofblommestraat, Pastorijdreef (Gent)
De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de halfverharde wegen Borluutpad en Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie met pastorietuin, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen de oude parochiekern.
ID: 26977 | Bouwkundig element
Hondelee 54 (Gent)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve met omhaagde moestuin. Woonhuis van vijf traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat), daterend uit eerste helft 19de eeuw.
ID: 130413 | Landschappelijk element
Hundelgemsesteenweg (Gent)
Op de gronden van het voormalige Hospice staat als relict nog een mooi ontwikkelde, zware tamme kastanje. De stamomtrek bedroeg op het ogenblik van de inventarisatie meer dan 420 cm. De kruin heeft een totale hoogte van 16 meter en een doormeter van 18 meter.