Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 32635 | Bouwkundig element

Hoeve Busschaertlinde

Millekruisestraat 2 (Heuvelland)
Grote hoeve heropgebouwd in het begin van de jaren 1920 zie onder meer jaarsteen 1925 van Mariakapelletje en grosso modo teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.


ID: 32708 | Bouwkundig element

Hoeve Oosthove

Mitoyenstraat 17 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve aan de Franse grens, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse wederopbouw. Indeling: langgestrekt, L-vormig boerenhuis bestaande uit stal met privaat links + deels onderkelderd woongedeelte van vier traveeën + drie haakse traveeën; dwarsschuur met wagenberging en aardappelkelder en nutsgebouwtje onder links aanleunend lessenaarsdakje.


ID: 32707 | Bouwkundig element

Hoeve Cense du Don

Mitoyenstraat 5 (Heuvelland)
Herenhoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect G. Fache van 1922; grosso modo uitgevoerd volgens plan, een imposante ingangspoort uitgezonderd. Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, geïnspireerd op de traditionele hoevebouw. Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf deels met bakstenen stoepen onder meer in visgraatverband, centrale vaalt en ten westen toegangshek tussen bakstenen pijlers; boerenhuis ten westen; stalvleugels, respectievelijk ten oosten en noorden; schuur en wagenhuis, ten zuiden.


ID: 32709 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Niepkerkestraat 56 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve met datering 1925 door middel van donkere pannen in het staldak. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 307456 | Bouwkundig element

Hoeve met vooroorlogse houtbouw

Nieuwkerkestraat 49 (Heuvelland)
Hoeve met bakstenen woonhuis en wagenhuis uit de jaren 1920 en een schuur- en stalvleugel van rond 1800, een zeldzaam voorbeeld van een houtbouw die de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd.


ID: 307466 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Nieuwstraat 11 (Heuvelland)
Gaaf bewaarde wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur, kadastraal ingetekend in 1923-1924 maar blijkens de jaarankers in de erfgevel van het woonhuis gebouwd in 1921. Architect was Jacques Dumont uit De Panne in opdracht van eigenaar Bruneel. De hoeve is één van de zeldzame wederopbouwhoeves waarvan het erf en de onmiddellijke omgeving onveranderd zijn gebleven sinds de bouw in de jaren 1920.


ID: 307452 | Bouwkundig element

Kleine wederopbouwhoeve

Ploegsteertstraat 2 (Heuvelland)
Kleine wederopbouwhoeve in regionalistische architectuur, gebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van een hoeve die werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoevegebouwen in vierkantopstelling hebben opvallende puntgevels met decoratief baksteenmetselwerk.


ID: 32758 | Bouwkundig element

Hoeve Pilgrimshof

Pont Malletstraat 1 (Heuvelland)
Grote wederopbouwhoeve in regionalistische architectuur uit de jaren 1920, vermoedelijk naar ontwerp van architect Henri Van Montfort. Hoeve met indrukwekkende bakstenen gebouwen in vierkantsopstelling, beeldbepalend gelegen in het open landbouwlandschap in het zuiden van Wijtschate.


ID: 32739 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poperingestraat 49 (Heuvelland)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder gebogen zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, rondom verhard erf met zuidwestelijke oprit. Vermoedelijk 18de-eeuwse kern, met 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 32740 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poperingestraat 58 (Heuvelland)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom gekasseid en begrint erf, toegankelijk via oostelijke en westelijke oprit. Drenkput, moestuin en rest van boomgaard. 18de-eeuws boerenhuis.