Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 86491 | Bouwkundig element

Hof De Wiemelhaeghe

Vichtesteenweg 65 (Deerlijk)
Dieper in gelegen hoeve met lange erfoprit ten westen die doorloopt naar de Vichtestraat. Naam refereert naar een iets zuidelijker gelegen voormalig bosje en de nabijheid van de Wijmelbeek. Hoeve gekenmerkt door de nieuwe nutsgebouwen. Ten noorden bewaard boerenhuis.


ID: 86498 | Bouwkundig element

Hof Den Blijkeer

Vichtestraat 169B (Deerlijk)
Recente naam verwijzend naar een nabijgelegen perceel die deze naam droeg. Site vermoedelijk reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een hoeve met woonhuis ten noorden en nutsgebouwen ten oosten en zuiden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf.


ID: 86516 | Bouwkundig element

Hof het Vrijeigen

Waregemstraat 393 (Deerlijk)
Dieper in gelegen hoevetje met lange zuidelijke erfoprit. Site reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) maar met andere opstelling van de volumes. Ten noorden van het erf, aangepast boerenhuis vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw, met opvallend geprofileerd rondboogportaal tussen twee vlakke pilasters van zwarte baksteen met eenvoudig kapiteel verbonden door geprofileerd lijstje.


ID: 86523 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur en stal

Weverijstraat 24 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuisje. Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1869 ter vervanging van een ouder volume. Het schuurtje bleef bewaard en werd uitgebreid in 1945.


ID: 38268 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aarseleweg 56 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met gewit bakstenen boerenhuis op gepikte plint van acht traveeën onder zadeldak, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern..


ID: 35419 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Alsemweg 11 (Deinze)
Boerenarbeiderswoning uit de 18de eeuw van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gelegen aan een aardeweg. Links van het huis aangebouwd stalletje.


ID: 35420 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alsemweg 12 (Deinze)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met losse bestanddelen rondom boomgaard, gelegen aan dezelfde aardeweg als nummer 11. Ten noorden van de hoeve, verscheidene plassen. Afgesloten met meidoornhaag en ijzeren hek aan dito pijlers. Ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Groot bakhuis van het samengestelde type. Ruime dwarsschuur met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 38128 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bachtekouter 32 (Deinze)
Achterin, aan een zandweg palende hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid en beboomd erf. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak met klokkenstoeltje en rechts zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw. Dwarsschuur en stallen onder afgewolfd dak en groot bakhuis van het samengestelde type, uit de 19de eeuw. Ervoor, bij de afsluiting, bakstenen pijlerkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 38269 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekkant 7 (Deinze)
Gelegen aan het einde van de straat, een verzorgde hoeve van circa 1910 met gewit woonhuis op gepikte plint van vijf traveeën onder zadeldak. Links en rechts stallen onder lessenaarsdak.