Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 59613 | Bouwkundig element

Groeningemonument en -park

Groeningelaan, Groeningepoort (Kortrijk)
Het Groeningemonument, in 1906 opgericht naar ontwerp van Godfried Devreese, bevindt zich te midden van een park dat de verbinding vormt tussen het standbeeld en de toegangspoort op het Plein in Kortrijk.


ID: 59614 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa ontworpen door Joseph Demeere en tuin

Groeningelaan 9 (Kortrijk)
Beeldbepalende villa van 1904 naar ontwerp van stadsarchitect Joseph Demeere (Kortrijk) in opdracht van mevr. Albéric Goethals-Van Volsem. Terrein in 1900 aangekocht door C. Van Volsem, weduwe van de textielindustrieel A. Goethals-Van Volsem (Linière de Courtrai N.V.). De eigenares liet de tuin onmiddellijk ommuren en aanleggen.


ID: 59618 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa in nieuwe zakelijkheid ontworpen door Richard Acke en tuin

Groeningepoort 1, 1A (Kortrijk)
Villa in nieuwe zakelijkheid van 1928 naar ontwerp van Richard Acke (Kortrijk), in opdracht van dr. G. Iserbyt. Het gebouw kreeg de vierde vermelding in de Van De Ven wedstrijd van 1930. De grote ommuurde tuin bevat een moestuin, serre en gloriëtte.


ID: 59624 | Bouwkundig element

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.


ID: 59635 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met ommuurde tuin

Groeningestraat 37 (Kortrijk)
Herenhuis in kern opklimmend tot in de 17de eeuw. In 1683 koopt de Sint-Jorisgilde een huis met erf in de Groeningstraat van Petrus de Groote.


ID: 60709 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Heule

Heulsekasteelstraat 1, 5 (Kortrijk)
Het kasteel van Heule werd tussen 1883-1895 opgetrokken in eclectische stijl door de belangrijke Heulse familie Goethals. Een laat 19de-eeuws park met vijver, gazons en een groep moerascipressen omgeeft het kasteel. Ten noordwesten van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis op U-vormige plattegrond.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa t' Onzent en omgevende tuin

Kollegestraat 5 (Kortrijk)
De driegevelvilla, ontworpen door Jozef De Coene, werd opgetrokken in de modieuze cottagestijl, geïnspireerd door de arts-and-crafts-beweging, met decoratieve elementen in art-nouveaustijl. Door de inplanting op een langwerpig hoekperceel ontstaat er een ruime en heldere tuinstrook aan de zijkant en de achterkant van de woning.


ID: 60865 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Kooigemplaats 15 (Kortrijk)
Vrijstaand landhuis gelegen te midden van beboomde tuin, bereikbaar via korte erfoprit. Achtertuin met onder meer lei-appelaars en notelaar. Vanaf 1954 pastorie. Thans in gebruik als school.


ID: 60765 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Mellestraat 18 (Kortrijk)
Vrijstaand burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in omringende landschapstuin. Baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde voorgevel. Accentuerende hoekbanden. Licht getoogde vensters, beluikt op de begane grond. Vensters van zij- en achtergevel in geblokte omlijsting en met druiplijst. Links, nutsgebouwtje.