7153 resultaten
ID: 133346 | Landschappelijk element
Hundelgemsesteenweg 252 (Gent)
Bij het hospice, ook rusthof voor oude echtparen genoemd, werd in een klassieke tuinaanleg voorzien met twaalf geschoren taxussen. Het rechthoekig grasplein is verdeeld in vierkanten en de topiary staan regelmatig ingeplant in de hoeken. Twee struiken, een taxus en een hulst, zijn in een eenvoudige bol geschoren. Tien taxussen zijn in twee etages geschoren, aan de basis een geschoren bol en erboven een geschoren kruin die circa vier meter hoog is.
ID: 26988 | Bouwkundig element
Hutsepotstraat 152 (Gent)
Voorheen alleenstaand burgerhuis met omhaagde voortuin. Dubbelhuis van vier traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw.
ID: 26464 | Bouwkundig element
Jules Mac Leodstraat 16 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante rij van één verdieping hoge arbeidershuisjes met ruime gemeenschappelijke tuin ervoren, afgesloten aan de straat door een haag en enkele linden. Oorspronkelijk twee woningen van één bouwlaag met zadeldak (Vlaamse pannen), uit begin 19de eeuw, sinds 1891 opgesplitst in meerdere huisjes.
ID: 26610 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 2-6 (Gent)
Het kasteeldomein is een omwald boomrijk domein met waterkasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, ontworpen als een massief gebouw van bak- en hardsteen naar ontwerp van Joseph Schadde, gedateerd 1892. Kasteelhoeve, hoveniershuis en paardenstallen in gelijkaardige stijl doch reeds daterend van 1879. Verderop in het park, een vierkant tuinpaviljoen, een overblijfsel van een 16de- of 17de-eeuwse toren. Naast de moestuin 18de-eeuws theehuisje met oudere kern, daterend van circa 1750.
ID: 130876 | Landschappelijk element
Kerkdreef, Loofblommestraat (Gent)
Op de hoek van de Kerkdreef met de Loofblommestraat te Sint-Denijs-Westrem stond een monumentale zilverlinde. Volgens de uitbater van de herberg ‘t Zwaantje werd de boom aangeplant als vredesboom na de Eerste Wereldoorlog (vermoedelijk in 1921).
ID: 26233 | Bouwkundig element
Keurestraat (Gent)
Schilderachtig achterin gelegen erf met kleine hoeve waarschijnlijk uit de 18de eeuw, toegangspad afgezoomd met knotwilgen. Boerenwoning van het dubbelhuistype van zes traveeën, onder zadeldak (zwarte pannen). Losstaande lage rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder hoog en steil schilddak met rode pannen.
ID: 304247 | Landschappelijk element
Kleine Gentstraat 46 (Gent)
Het park bij het kasteel Borluut werd in de 19de-eeuw aangepast aan de toen vigerende mode. In de kenmerkende landschapsstijl werd de parkaanleg herhaaldelijk aangepast: de omgrachting werd onder meer aangepast met karakteristieke serpentinevijver met boogbrug; verder werd het reliëf aangepast met kunstmatige heuvels en slingerende wandelpaden en een assortiment exotische bomen eigen aan de landschapsparken werden aangeplant. De twee moerascipressen dateren nog uit deze aanlegperiode.
ID: 26871 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleine Gentstraat 46, 46B (Gent)
Het neoclassicistisch kasteel, een gebouw op rechthoekige plattegrond met centrale voor- en achteruitbouw en rechts aanleunende achthoekige toren en erker, werd gebouwd circa 1858 in opdracht van graaf Borluut d'Hoogstraate naar ontwerp van de bekende tuinarchitect Van Damme-Sellier, en wordt omgeven door een prachtig park met exotische bomen en serpentijnvijver, toegankelijk via een arduinen brug en ijzeren hek, geflankeerd door vierkante hekpijlers met siervazen en is door een brede lindendreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Achteraan in het park, tuinpaviljoen in rococostijl.
ID: 26479 | Bouwkundig element
Klokstraat 21-23 (Gent)
Burgerhuizen met neotraditionele inslag; voortuin afgesloten door gemetst bakstenen muurtje met vierkante hekpijlers, haag en hek. Breedhuizen van het dubbelhuistype, met twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder snijdende pannendaken, van 1904.
ID: 300890 | Landschappelijk element
Koningin Maria Hendrikaplein (Gent)
De in twee concentrische cirkels aangeplante platanen bevinden zich op het Koning Maria Hendrikaplein te Gent. De gekandelaberde en in de vorm van een plat loverdak geleide platanen zijn aangeplant in twee concentrische cirkels als afzoming van het verkeersvrije plein. Een rij van acht identieke platanen lijnt de noordoostelijke gevelwand van het plein af.