Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 52156 | Bouwkundig element

Snaaskerkebrug

Kalsijdebrug (Gistel)
"Snaaskerkebrug" van 1957 (zie inscripties) over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Verzorgde voetgangerstrappen van similisteen en rode sierbaksteen.


ID: 52046 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opgenomen

Kerkstraat (Gistel)
Georiënteerde kerk met omringend voormalig kerkhof, ontruimd in 1980-1987, afgezoomd door middel van oude beuken en esdoorns. Toegangsdreef aan de westzijde.


ID: 52060 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Meerlaanwegel 7 (Gistel)
Gaaf bewaarde boerenarbeiderswoning met voorliggende waterput. Rood- en witbeschilderd 19de-eeuws houtwerk.


ID: 302057 | Landschappelijk element

Groene boorden

Moerdijkstraat (Gistel), Oostendesteenweg (Ichtegem)
Het geheel van groene boorden, bestaande uit bomenrijen, hagen en grasland, wordt gevormd door een deel van de Moerdijkstraat en de achterliggende tuinen en graslanden van het gebouwencomplex ingesloten door de Oostendsesteenweg en de Provincieweg. Ten zuidoosten van de Moerdijkstraat bevindt zich de Moerdijkvaart, aan weerszijden voorzien van opgehoogde berm beplant met bomen.


ID: 52122 | Bouwkundig element

Station Moere

Moerdijkstraat 29 (Gistel)
Voormalig station van Moere, opgericht omstreeks 1868, bij de oprichting van lijn 62 Torhout-Oostende (1867-1967). Oorspronkelijk twee aparte bouwblokken, samengevoegd en vergroot in 1893. De spoorlijn, aanvankelijk uitgebaat door de "Société Anonyme du Chemin de Fer d'Ostende à Armentiers", zorgde voor een snelle verbinding tussen Parijs en Oostende.


ID: 52125 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Molenstraat (Gistel)
Elektriciteitscabine uit de jaren 1920 met een markerende deuromlijsting en tuitgevel met aandak.


ID: 52066 | Bouwkundig element

Britanniahoeve

Naaikapelleweg 1 (Gistel)
Modelhoeve naar Engels voorbeeld gebouwd in 1855 naar ontwerp van de Franse architect H. Horeau, door aannemer Alderwereldt en op initiatief van agronoom Pierre Bortier.


ID: 52109 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met park en moestuin

Warandestraat 79-81 (Gistel)
Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen. Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis. Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning. Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis'. Ten westen aansluitende serre en moestuin.


ID: 52112 | Bouwkundig element

Kasteel Montjoie

Zevekoteheirweg 89-91 (Gistel)
Als (park)site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuws kaartmateriaal. Het zou eind 18de eeuw gebouwd zijn voor de Engelse familie Batlet. Na de Eerste Wereldoorlog zou het afgebrand en herbouwd zijn.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.