1850 resultaten
ID: 33195 | Bouwkundig element
Tynecotstraat (Zonnebeke)
Grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld, met ongeveer 12.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Herbert Baker, met medewerking van J.R. Truelove. Deze begraafplaats omvat het 'Memorial to the missing', waarop de namen van ongeveer 35.000 vermisten zijn gebeiteld, die tijdens de oorlog zijn gevallen. Deze gedenkmuur is ontworpen door Herbert Baker, met beeldhouwwerk van F.V. Blundstone en Joseph Armitage. Op de begraafplaats bevinden er zich vijf Duitse bunkers, waarvan er twee vrij liggen, één onder het centrale 'Cross of Sacrifice' en twee onder het gedenkteken voor de vermisten.
ID: 306473 | Bouwkundig element
Tynecotstraat (Zonnebeke)
Eén van de vijf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die waren opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het huidige Tyne Cot New British Cemetery gesitueerd zijn.
ID: 306474 | Bouwkundig element
Tynecotstraat (Zonnebeke)
Eén van de vijf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die waren opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het huidige Tyne Cot New British Cemetery gesitueerd zijn.
ID: 213622 | Bouwkundig element
Tynecotstraat 37 (Zonnebeke)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van de 'Flandern I Stellung' en zou gefungeerd hebben als commandopost.
ID: 308435 | Bouwkundig element
Wervikstraat 148 (Zonnebeke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die behoorde tot de 'Flandern I Stellung'.
ID: 134244 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vincent Betsstraat 15 (Zoutleeuw)
Villa, in 1889 gebouwd door notaris Gustave Fineau aan de oostrand van de stad. De bijhorende conciërgewoning is opgetrokken op de muurresten van de 'Kruittoren', de enige stadstoren van de rond 1330 gebouwde stadomwalling waarvan bovengrondse resten bewaard bleven. Omgeven door landschappelijk park met vijvertje, circa 1,5 hectare; sinds 1976 openbaar park.
ID: 57916 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Zuienkerke)
Bunker ten zuiden van en behorend bij de hoeve met voormalige herberg Strooienhaan. Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog 1941-1942 door de Duitsers die hun intrek nemen in de nabijgelegen hoeve. Gekend als WN Shill, een zogenaamd weerstandsnest, type van één manschappenbunker Regelbau 621 Neu met diverse veldposities die nu verdwenen zijn.
ID: 217126 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Duitse militaire post, opgetrokken uit kleine betonblokken uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op het erf van de hoeve en herberg Strooienhaan, ten westen van de Brugse Steenweg, net ten zuiden van de Noordede, net ten noorden van de kruising met de Oostendse Steenweg. De constructie heeft een rechthoekig grondplan. Op het dak, dat lichtjes afhelt naar westelijke zijde, staat nog een kleinere rechthoekige constructie, waaruit een ijzeren buis steekt. Binnenin is de constructie onderverdeeld in drie ruimtes.
ID: 57989 | Bouwkundig element
Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Lang, beeldbepalend gebouw met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen aan de vaart en achterin bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog, wat verwijst naar de functie van kazerne tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 57949 | Bouwkundig element
Oosternieuwweg Noord (Zuienkerke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog (omstreeks 1917) langsheen de oostzijde van de weg. Mogelijk een telefoonpost of commandopost.