Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 32650 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoevetje

Reningelststraat 97 (Heuvelland)
Wederopbouwhoevetje teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Losse, lage bestanddelen rondom een licht verhard erf met resten van bakstenen stoepen en geplaveid toegangspad; boerenhuis en nutsgebouw respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten; afgezonderde tabaksast.


ID: 32759 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Rijselstraat 62 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.


ID: 32712 | Bouwkundig element

Hoeve

Rozestraat 1 (Heuvelland)
Hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest; behouden schuur uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis heropgebouwd in aansluiting met de regionale hoevebouw, echter met vrij geïnterpreteerde elementen, zie geknikte puntgevel met muurvlechtingen en blinde oculus in de top; rechthoekige deur verdiept in rondboogportaal.


ID: 32660 | Bouwkundig element

Hoeve Molenwalhof

Victoriastraat 2 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) uit het begin van de jaren 1920; naar verluidt gebouwd op de plaats van de vooroorlogse hoeve. Teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: lage, losse bestanddelen opgesteld rondom een erf met gekasseide stoepen en centrale putvaalt; ten noordoosten toegangshek; boerenhuis en dwarsschuur ten noordwesten en ten zuiden.


ID: 307464 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met monumentaal wagenhuis

Wambekestraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur uit de jaren 1920, gelegen naast de Wambeek en aan een haakse bocht van de Wambekestraat. De hoevegebouwen worden gekenmerkt door decoratief baksteenmetselwerk. Aan de oostzijde van het erf staat een monumentaal wagenhuis.


ID: 32666 | Bouwkundig element

Hoeve Poorthof

Zwartemolenstraat 4 (Heuvelland)
Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een verhard erf; resten van omwalling, ten westen.


ID: 308959 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Erembodegemstraat 5 (Holsbeek)
Hoeve met schuur in vakwerk, bakhuis en monumentale boom. De kern van de hoeve klimt op naar de eerste helft van de 18de eeuw. De woning bevat nog kenmerkende elementen van 18de-eeuwse hoevewoning. De schuur bevat een zichtbare constructie in vakwerk op een zwart geschilderde plint.


ID: 308967 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poelweg 8 (Holsbeek)
Meerledige hoeve van rond de eeuwwisseling van 1900 met groot woonhuis, Brabantse schuur en bijgebouwen. De woning kent een symmetrische opbouw en is opgetrokken in sterk ijzerhoudende bakstenen in donkerpaarse kleur. Kenmerkend voor de woning is de ingevlochten tuitgevel, maar ook de aanwezige vensteromlijstingen in natuursteen en smeedijzeren ankers.


ID: 50903 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Amersveldestraat 2A (Hooglede)
Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken, rond een gedeeltelijk begraasd en begrint erf met wilg. Moderne loodsen ten noorden. Ten zuiden van het erf ijzeren hek.


ID: 85235 | Bouwkundig element

Hoeve

Amersveldestraat 45 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).