Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 78685 | Bouwkundig element

Huis Sint-Jan

Jacob van Maerlantstraat 11-13 (Damme)
Huis "Sint-Jan" of "Sint-J(e)an d'Angely", imposant 15de-eeuws patriciërshuis in laatgotische stijl met oudere kern.


ID: 78679 | Bouwkundig element

Woonwinkelhuis Tijl en Nele

Jacob van Maerlantstraat 2 (Damme)
Woonwinkelhuis "Tijl en Nele" in regionalistische, historiserende bouwstijl, opgetrokken volgens kadaster in 1903 als eigendom van de Burgerlijke Godshuizen op de plaats van een oudere schuur, reeds aangeduid op primitief kadasterplan (1834). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen).


ID: 78695 | Bouwkundig element

Huis Biscaeyen

Kerkstraat 11 (Damme)
Huis naar verluidt uit 1659 (verdwenen datering) mogelijk met oudere kern, zie bebouwing van diephuizen weergegeven op stadsplannen van A. Sanderus (1614-1644) en J. Blaeu (1649). Voorheen bestaande uit twee diephuizen met dubbele puntgevel; linkerpuntgevel als bijkomende vleugel in 1860 opgetrokken op een nog onbebouwd perceel. Zogenaamd als herinnering aan de wijnhandel waarvan de stad Damme in de middeleeuwen het stapelrecht bezit ("Biskajers": handelaars). In de loop van de 19de en 20ste eeuw achtereenvolgens in gebruik als graan- en kolenhandel en vervolgens tot het derde kwart van de 20ste eeuw als benzinestation. Naar verluidt gevels ontpleisterd in 1933.


ID: 78712 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang en drie gekandelaarde lindes langs de straatkant.


ID: 78981 | Bouwkundig element

Schuur van Hof van Sijsele

Kerkweg 10 (Damme)
Monumentale 18de-eeuwse schuur, op de voorheen omwalde site waar in de 6de eeuw één van de oudste pachthoeves in Sijsele door de Franken werd opgericht. Eenbeukige dwarsschuur met eikenhouten skeletstructuur als drager van het dak. Combinatie van ankerbalkgebinten met jukgebinten en nokstijl en aard- of schaargebinten, stalvleugel en aardappelberging.


ID: 78886 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knoksebaan 12 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonstalhuis met opkamer onder hogere nok in kern teruggaat op een eind-18de-eeuwse woning.


ID: 78885 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Vlaanderen

Knoksebaan 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, mogelijk teruggaand op een oudere kern, zie aanduiding van een hoevesite op kaart van Ferraris (1770-1778). Donkere bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig geschikt op een verhard erf, dat vanaf de Knoksebaan te bereiken is via een lange onverharde erfoprit. Deels witgekalkt, aangepast boerenhuis van anderhalve bouwlaag, met aansluitend haakse stal en bakhuis, waartussen hekje met hoevenaam.


ID: 78890 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolkerkesteenweg 74 (Damme)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, in L-vormige schikking op een onverhard erf met mestvaalt. De site wordt aangeduid op de kaart van Pourbus van het Brugse Vrije (1561-1571) en op de kaart van Ferraris (1770-1778). Witgekalkt woonhuis met hoogkamer onder hogere nok, waarin de zolderingen met moer- en kinderbalken vermoedelijk 17de-eeuws zijn. Het huis is aan beide zijden door stallen in bruine baksteenbouw voortgezet. Haaks op de hoofdvleugel, een dwarsschuur.


ID: 78892 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Koolkerkesteenweg 86 (Damme)
Verzorgde 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan de twee hoofdvleugels haaks op de straat zijn ingeplant. Opvallend boerenhuis haaks op de straat, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Voortuin met smeedijzeren hekwerk versierd met ossenkoppen, tussen bakstenen pijlers. Ten westen aansluitende bakstenen schuur- en stalvleugel onder pannen zadeldak. Aan het uiteinde, tweeledig wagenhuis. Schuurvleugel met rondboognis met Mariabeeld.


ID: 78893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krakeelboomgaard 1 (Damme)
Historische hoevesite, op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571 reeds weergegeven. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) in een grote boomgaard gesitueerd. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een verhard erf, waarop tevens verschillende recente loodsen. Haaks op het woonhuis, zomerkeuken met aansluitende lage varkensstalletjes, witgekalkt. Ten noorden van het woonhuis, een eenbeukige dwarsschuur.