Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86271 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Desselgemknokstraat 10 (Deerlijk)
Dieperin gelegen boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de tuin gelegen tweeledig bakhuisje.


ID: 86274 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed Ten Bruyele

Desselgemstraat 44 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen historische hoeve "Goed Ten Bruyele", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, die op haar beurt afhing van de Sint-Pietersabdij te Gent. Weergegeven op het landboek van Deerlijk (1747) opgemaakt door C. Steur.


ID: 86275 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Diependaele 22 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplante (boeren)arbeiderswoning. Vormde oorspronkelijk samen met nummer 24 een klein hoevetje zie primitief plan (circa 1835) en was vermoedelijk tot het begin van de 20ste eeuw het schuurtje/stalvleugel. Later verbouwd tot woning en vermoedelijk met oude 18de-eeuws kern zie sporen van vakwerk. Verankerde baksteenbouw onder hoogopgaand pannen schilddak.


ID: 86282 | Bouwkundig element

Hof Cleijn Gheweerevelt

Gaaistraat 10 (Deerlijk)
Recente naam gebaseerd op een historisch perceel gelegen ten noorden van de hoeve. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) met U-vormige opstelling. Heden, behouden opstelling met in het noorden boerenhuis, in het oosten schuur en in het westen stalvleugel. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 86283 | Bouwkundig element

Hoeve Hof De Gaai

Gaaistraat 12 (Deerlijk)
Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) als hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom erf. Losse verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen muur. Ten zuidwesten boomgaard. Boerenhuis, stalvleugel en schuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 86280 | Bouwkundig element

Hoeve Veymerschhof

Gaaistraat 4 (Deerlijk)
Naam verwijzend naar de rijke (vette) weilanden waarin de hoeve staat. Als grote omwalde hoeve weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nu, losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom onverhard erf. Lange zuidoostelijke erfoprit.


ID: 86286 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Leers

Geeststraat 1 (Deerlijk)
Historische hoeve "Goed te Leers". Hoeve begrensd door de industriezone Deerlijk-Waregem. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als volledig omwalde hoeve (vier volumes). Op de Atlas der Buurtwegen (1849) vermeld als "Ferme Decraene" met gelijke opstelling. Behouden U-vormige opstelling met in het noorden vernieuwd boerenhuis van twee bouwlagen uit de jaren 1960, ten zuiden stalvleugel met centrale poortdoorgang en ten westen dwarsschuur.


ID: 86287 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Overackere

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.


ID: 86288 | Bouwkundig element

Hoeve Het Columbahof

Guido Gezellelaan 101 (Deerlijk)
Site reeds weergegeven in het landboek van Deerlijk uit 1747. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten noorden boerenhuis geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Twee opkamertraveeën links. Deuromlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten, stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, heden garage, en schuur.