2943 resultaten
ID: 305470 | Bouwkundig element
Oppemstraat (Meise)
De gemeentelijke begraafplaats van Wolvertem, gelegen ten zuiden van het centrum, werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk.
ID: 40187 | Bouwkundig element
Processieweg 1 (Meise)
Monumentale 17de-eeuwse pastorie gebouwd in traditionele bak- en zandsteenstijl door de witheren van de norbertijnenabdij van Grimbergen. De pastorie is als L-vormig volume ingeplant op de hoek met de Oppemkerkstraat, ten zuidwesten van de kerk. Aansluitende ommuurde tuin.
ID: 40218 | Bouwkundig element
Rossemdorp (Meise)
Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.
ID: 305501 | Bouwkundig element
Rossemdorp 30-32 (Meise)
In oorsprong gemengde gemeenteschool, later (vanaf 1913) gemeentelijke jongensschool, met onderwijzerswoning opgetrokken in 1872 naar ontwerp van J.J. Van Ysendyck.
ID: 40220 | Bouwkundig element
Rossemdorp 34 (Meise)
In oorsprong 18de-eeuwse pastorie, gedateerd 1767, maar zwaar geteisterd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1916 heropgebouwd. De met cijferstenen gedateerde pastorie, ligt ingeplant te midden van een vrijwel vierkante, volledig ommuurde tuin - deels sier- en deels moestuin - aan straatzijde afgesloten met een lage bakstenen muur met pijlers en hekwerk.
ID: 305473 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 61 (Meise)
Neoclassicistische dokterswoning met ommuurde achterliggende tuin, kadastraal geregistreerd in 1879 als 'nouvelle construction' in eigendom van 'Henricus Aloysius Josephus Van Cauwelaert-Lavaux, docktoor'.
ID: 76320 | Bouwkundig element
Steenhuffelstraat 1 (Meise)
In oorsprong classicistische pastorie van 1807, gelegen ten noordwesten van de kerk. Aan de straat bakstenen afsluitingsmuur, geritmeerd door lisenen en afgedekt door een ezelsrug.
ID: 73731 | Bouwkundig element
Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.
ID: 71020 | Bouwkundig element
Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.
ID: 56289 | Bouwkundig element
Kasteeldreef (Menen)
Diephuis met achterliggende deels ommuurde tuin met leilinden. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Straatgevel gekenmerkt door puntgevel met sierlijk windbord.