Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 60996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blommeghem

Van Belleghemdreef 6 (Kortrijk)
Het neogotisch landhuis Blommeghem werd in 1900 opgetrokken naar ontwerp van Emmanuel Bethune en architect Joseph Viérin en uitgevoerd door Jules Carette leerling van Jean-Baptiste Bethune en later de familie-architect van de familie de Bethune. Een vroeg 20ste-eeuws omhaagd parkje omgeeft het landhuis.


ID: 60887 | Bouwkundig element

Hoeve Verloren hof

Verloren Hof 2 (Kortrijk)
In het landboek van Kooigem (1770-1771) afgebeeld als hoeve met gesloten opstelling. In de Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als "Cense perdu", en met gesloten U-vormige opstelling en kleine vrijstaande vleugel ten noorden. Heden, imposante hoeve met hoofdzakelijk 19de-eeuws en 20ste-eeuws uitzicht.


ID: 60358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gebroeders van Raemdonckpark

Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan (Kortrijk)
Aangelegd met de wijk De Drie Hofsteden verwijzend naar de drie hoeves die er stonden. Tussen 1959 en 1967 bouw van 250-tal woningen en twee flatgebouwen. Park aangelegd naar ontwerp van M. Neirynck. Centrale blaasvormige vijver met eiland bereikbaar via brug en ingangspoort. Eiland aangelegd als heidepark met azalea's, rododendrons, magnolia's en sparren. In het park drie moerascipressen. Voorts ook een groot aantal elzen.


ID: 60577 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mortagnekasteel met park

Walleweg 13-15 (Kortrijk)
Landhuis in cottagestijl van circa 1925, opgetrokken in opdracht van en naar ontwerp van baron de Viron. Gelegen in groot park met twee toegangen: een aan de Walleweg en een aan Bellegemplaats.


ID: 60575 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Kercke

Walleweg 9-11 (Kortrijk)
Beeldbepalende historische hoeve "Hof ter Kercke" met aanpalende moestuin. Oudste vermelding in 1502. Gesloten hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Eveneens aangeduid op Atlas der Buurtwegen (1843). Huidige gebouwen zouden teruggaan tot de 19de eeuw.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.


ID: 215912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin van Russell Page

Wolvendreef 28 (Kortrijk)
Villa in grote tuin gelegen, volgens het kadaster in 1951 gebouwd door familie Depoortere. De villa in landelijke stijl is ontworpen door de Kortrijkse architect Jacques Viérin. De tuin is in 1952-1953 aangelegd naar een ontwerp dat afgeleid is van een schetsontwerp met de handtekening van de Britse tuinontwerper en landschapsarchitect Russell Page. In de loop van de jaren 1960 zijn aanpassingen doorgevoerd naar een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz (°1924).


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.


ID: 135094 | Landschappelijk geheel

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.


ID: 134121 | Landschappelijk element

Park Jourdain

Kasteelweg 4-6 (Kraainem)
Gesloten hoevecomplex uit de 18de eeuw, vanaf 1883 verbouwd tot eclectisch kasteel, omgeven door landschappelijk park – nu gemeentelijk park – aangelegd rond 1900, aanvankelijk 8,5 hectare, later uitgebreid met twee vijvers tot circa 12,5 hectare.