Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 90494 | Bouwkundig element

Klein Kraaienbroek

Bruggestraat 158 (Ruiselede)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.


ID: 90498 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Grooten Eeckhout

Bundingstraat (Ruiselede)
In 1950 gebouwd ter vervanging van een oude hekpijler met beeldnis. Rode baksteen met bruinbakstenen zijkanten op betonnen sokkel en onder zadeldakje (zwarte mechanische pannen). Spitsboognis met bruinbakstenen omlijsting en kruis. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind achter smeedijzeren tralies.


ID: 90500 | Bouwkundig element

Kapel Grietjensgalge

Galgenstraat (Ruiselede)
Hier stond de galg van de heerlijkheid Maalstapel (zie Vlaagtweg), behorend tot de kasselrij Oudburg (Gent), waar in 1660 ene Margriete de Guchtenaer wordt opgeknoopt wegens de moord op haar kind. Bakstenen pijlerkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen) en beschaduwd door een berk.


ID: 90513 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hulle

Haantjesstraat 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen "TEN HULLE" zie houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 hectare groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat tegenover de wijk "Het Haantje".


ID: 90535 | Bouwkundig element

Villa

Kasteelstraat 26-28 (Ruiselede)
Vrijstaande woning met apotheek gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens wordt eerst circa 1840 het rechtergedeelte opgetrokken, dan rond 1890 links de dwarsvleugel met trapgevel toegevoegd. Een deel van de achterbouw verdwijnt circa 1900.


ID: 90543 | Bouwkundig element

Knotwilgenkapel

Knotwilgenstraat (Ruiselede)
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgetrokken in 1990. De aanzet tot het bouwen van de kapel wordt gegeven door enkele kloosterzusters die hier in 1982 komen wonen en een boomkapelletje in een knotwilg hangen. Dit inspireert enkele buurtbewoners tot het bouwen van de kapel. Jaarlijks wordt er begin mei een mis opgedragen.


ID: 90573 | Bouwkundig element

Persyns kapel

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Genoemd naar de huidige eigenaar. Heropgebouwd in 1980 ter vervanging van de geruïneerde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als bedanking. Roodbakstenen pijler met erboven een bredere, driehoekige beeldnis onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen).


ID: 90622 | Bouwkundig element

Hoeve

Pietakkerstraat 8 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Woonhuis met jaarsteen "1894" in de linkerzijgevel.


ID: 90677 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Strichtensgoedstraat (Ruiselede)
Pijlerkapel bij nummer 8 met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Er is geen oprichtingsdatum of bouwheer gekend maar het beeld is naar verluidt reeds aanwezig in de jaren 1920.  Roodbeschilderde baksteen onder zadeldak, korfboognis met smeedijzeren hekje.


ID: 90679 | Bouwkundig element

Villa

Tieltstraat 13 (Ruiselede)
Cottage gelegen in een beboomde en omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken circa 1926. Zie gevelsteen ontworpen door architect "J. DEWULF / BOUWKUNDIGE". Bouwheer is Léon Van Holder, dokter en zoon van August (1861-1952), eveneens dokter.