Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2667 resultaten


ID: 133089 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Langs de weg, in de perceelsrand van een uitgebrikt weiland staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 30910 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abelestationsplein 26 (Poperinge)
Hoeve gelegen ten zuidoosten van de Vleterbeek en nog deels omzoomd met doornhaag. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een begraasd erf met toegangshek aan straatzijde; omlopende stoepen van kasseien en bakstenen rondom het boerenhuis en de stal; erachter, putvaalt met bakstenen wanden.


ID: 31302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

Alexisplein (Poperinge)
Gotische hallenkerk ter vervanging van het romaans bedehuis, omgeven door een omhaagd kerkhof met militaire ereperken. De kerk brandde volledig af in 1802, enkel de torenvoet bleef overeind. In 1806 werd de kerk gedeeltelijk herbouwd in de vorige staat; later in de tweede helft van de 19de eeuw volgden verstevigings- en aanbouwwerken. Gele baksteenbouw met hergebruikte ijzerzandsteen van de romaanse kerk.


ID: 31304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Alexisplein 16 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.


ID: 31379 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Baljuwstraat 80 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw met losse bestanddelen voorheen U-vormig opgesteld. Ten noorden van het voormalige erf boerenhuis van het langgestrekte type met een stalgedeelte links van vijf traveeën en een woongedeelte van acht traveeën onder overstekend zadeldak.


ID: 31282 | Bouwkundig element

Boshoeveke

Bankelindeweg 56 (Poperinge)
Voormalige pachthoeve van en gelegen ten noorden van het kasteeldomein 'De Lovie', en daterend uit 1866. De bestanddelen hebben een gesloten U-vormige opstelling en een eclectische bouwtrant, enigszins afwijkend van de traditionele hoevebouw.


ID: 31283 | Bouwkundig element

Hoevetje met losse bestanddelen

Barlebuizestraat 6 (Poperinge)
Aan de rand van het bos gelegen hoevetje uit de eerste helft van de 19de eeuw, met losse, lage bestanddelen rondom een met gras begroeid erf.


ID: 30913 | Bouwkundig element

Hoeve

Beleedstraat 3 (Poperinge)
Deels omhaagd 19de-eeuws hoevetje van het langgestrekte type. Achterliggend verhard erf beschaduwd door esdoorn, met een alleenstaande voormalige hopast.


ID: 132481 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier langs Boeschepebeek

Bethunestraat (Poperinge)
Langs de Boeschepebeek zijn in een onregelmatig plantverband 4 zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen in het landschap zijn bewaard.


ID: 132482 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier langs Westouterbeek

Bethunestraat (Poperinge)
Langs het sterk meanderende tracé van de Westouterbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards zoals ze in de Westhoek worden genoemd zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, bewaard zijn gebleven.