Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 132040 | Landschappelijk element

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.


ID: 31361 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met knotlinde

Casselstraat, Lindegoedstraat, Sint-Pietersstraat (Poperinge)
Wegkapelletje beschaduwd door linde, gelegen op het kruispunt bij de Sint-Pietersstraat, met jaarsteen 1885 boven de deur.


ID: 200948 | Bouwkundig element

Poperinghe Old Military Cemetery

Deken De Bolaan (Poperinge)
Poperinghe Old Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De met hoge muren omheinde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken bevat twee paviljoenen, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen met witte 'headstones'. Het geheel wordt getooid met markeringsbomen, klimplanten en bloemperken.


ID: 31458 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met opgaande lindes

Douvieweg (Poperinge)
Wegkapelletje, rechts van nummer 89, geflankeerd door twee linden. Rechthoekig bakstenen gebouwtje uit de 19de eeuw.


ID: 302286 | Bouwkundig element

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).


ID: 31028 | Bouwkundig element

Wegkapel

Elverdingseweg (Poperinge)
Wegkapel met neogotische inslag, beschaduwd door treurwilg. Volgens omwoners gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw door de familie Tack van Ieper, zie ook de wapenschilden in de geveltop.


ID: 132450 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met zwarte populier langs Bernardsbeek

Graaf van Hoornweg, Krombekestraat (Poperinge)
Langs de Bernardsbeek, die tevens de grens vormt tussen Poperinge en Vleteren, zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 31407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met esdoorns

Haandekotstraat, Heybrugstraat (Poperinge)
Wegkapel beschaduwd door twee gewone esdoorns, op het kruispunt met de Haandekotstraat. Rechthoekig gebouwtje uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31289 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapelletje met knotlinde

Handstraat (Poperinge)
Sint-Annakapelletje beschaduwd door een linde. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 31069 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel met twee lindes

Helleketelweg (Poperinge)
Wegkapel beschaduwd door twee linden, ingeplant bij het kruispunt met de verharde wegel naar de Kleine Casseldreef. Mariakapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.