Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 36465 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burg. Maenhautstraat 31 (Merelbeke)
Haaks op de straat ingeplant zuidelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag, oorspronkelijk vier traveeën (18de eeuw) en drie traveeën links toegevoegd in de 19de eeuw, onder zadeldak. Aan de straat gebouwde schuur.


ID: 36466 | Bouwkundig element

't Goed te Idegem

Burg. Van Gansberghelaan 5 (Merelbeke)
Vroeger omgrachte achterin gelegen hoeve met geasfalteerde toegangsweg aanvangend bij twee bakstenen hekpijlers. Lang zuidelijk georiënteerde boerenwoning, vroeger opgevat als tweegezinswoning. Eén bouwlaag en negen traveeën, met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten zuidoosten in U-vorm gebouwde dienstvleugels met dwarsschuur, stallen en wagenhuis rondom gemetste mestvaalt.


ID: 36425 | Bouwkundig element

Hoeve van het gesloten type

Diepestraat 1 (Merelbeke)
Onbewoonde hoeve van het gesloten type, vroeger (tot begin 20ste eeuw) van het semi-gesloten type met U-vormige aanleg geopend naar de straat.


ID: 36471 | Bouwkundig element

Goed ten Ulenbrouck

Driesstraat 1 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Voorerf gedeeltelijk afgesloten door een omheiningsmuur en een ijzeren hek met toegangshek tussen zware, vierkante bakstenen pijlers. Zuidelijk georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gewitte bakstenen dwarsschuur tegenover de woning.


ID: 36431 | Bouwkundig element

Kloosterhoeve van het karmelietenklooster van Bottelare

Edelarendries 1, 5 (Merelbeke)
Kloosterhoeve van het vroegere karmelietenklooster van Bottelare. Oorspronkelijk vrij grote hoeve van het gesloten type, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Nummer 1. Boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën. Linker hoek van erfgevel met de doorrit van de poort met afronding en diverse vroegere bedrijfsgebouwen waaronder dwarsschuur en wagenhuis. Nummer 5. Zuidwestelijke vleugel van het complex bestaand uit een ingekorte woning met aansluitende stallen en dwarsschuur.


ID: 36336 | Bouwkundig element

Villa

Gaversesteenweg 161-163 (Merelbeke)
Villa van dokter O. D'Haenens, gebouwd in 1900 naar ontwerp van E. Van Gheyt. Voortuin met twee toegangshekken tussen bakstenen hekpijlers. Oorspronkelijk één dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak; rechts aanbouwsel van één verdieping en van twee verdiepingen met leien torenspits.


ID: 36338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Walle

Gaversesteenweg 285, Kerkstraat 60 (Merelbeke)
Omwalde hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd tot omwald kasteel met park en neerhof. Huidige toegang tot het park met laag ijzeren hek tussen betonnen pijlers ter breedte van de gekasseide dubbele bruine beukendreef naar het kasteel. Op de plaats van een ouder huis verscheen circa 1859 het huidige hoge dubbelbuis met rechthoekige plattegrond met aansluitende lagere en smallere zijvleugel. In de 19de eeuw gewijzigde gevels. Midden tegenover de brug over de noordelijke walgracht gelegen woning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 36494 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Gaversesteenweg 730 (Merelbeke)
Klein boerenerf uit de eerste helft van de 19de eeuw, aan de steenweg met ijzeren toegangshek aan vierkante bakstenen hekpijlers.


ID: 36498 | Bouwkundig element

Molenhoeve

Gaversesteenweg 909 (Merelbeke)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een zandweg. Omhaagde moestuin ten zuiden van het boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak. Rechts zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en ijzeren topanker met jaartal 1762. Ten westen van het boerenhuis, haaks aangebouwde maalderij, naar verluidt uit de 20ste eeuw.


ID: 36345 | Bouwkundig element

Hoeve

Gontrode Heirweg (Merelbeke)
Hoeve met in U-vorm opgestelde bestanddelen. Vervallen bakstenen boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Erf toegankelijk vanaf de Verbrande Heiwegel via een ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Stalvleugel van vijf traveeën met zadeldak en dwarsschuur met wagen- en schuurpoort.