Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 51651 | Bouwkundig element

Dankkapel

Roeselaarsestraat 331 (Izegem)
Dankkapel gebouwd in 1946, naar ontwerp van R. Vandommele (Izegem) en geïnspireerd op de Onze-Lieve-Vrouwekapel van Banneux. Rechthoekig volume van rode baksteen onder overstekend schilddak (leipannen), vooraan opgevangen door vier betonnen zuilen, vierkante dakruiter onder tentdak.


ID: 51652 | Bouwkundig element

Heilig Hartschool

Roeselaarsestraat 334 (Izegem)
1902: bouw van het woonhuis en de klassen naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare). 1908: oprichting van de zondagsschool. 1912: eerste uitbreiding van de school, waarbij de kleuterklassen met één bouwlaag worden verhoogd.


ID: 51626 | Bouwkundig element

Klooster van Liefde

Roeselaarsestraat 51 (Izegem)
Gebouwencomplex ten westen begrensd door de Ommegangstraat. Gegroeid uit de, in 1817, door Regina Vandaele gestichte "ziekendienst"; vanaf 1822 omgevormd tot het klooster van de zusters van Barmhartigheid of zusters van Liefde, die instaan voor de "ziekenzorg, verzorging van oude vrouwen en oude mannen".


ID: 51628 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Roeselaarsestraat 55 (Izegem)
Noord-zuid-georiënteerd bedehuis, gelegen op het hoekpand/ Ommegangstraat dat in oorsprong de tuin was van de opdrachtgeefster juffrouw E. Angillis; later omgeven door lage ijzeren omheining (zie prentbriefkaart); thans met parking ten westen.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


ID: 51834 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Familie

Ter Beursplein (Izegem)
Georiënteerd bedehuis van de in 1941 gestichte parochie op de wijk Bosmolens; kerk opgetrokken tussen 1962 en 1964, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).


ID: 51823 | Bouwkundig element

Klooster, school en kapel

Tinnenpotstraat 43 (Izegem)
Klooster, school en kapel gewijd aan Sint-Antonius Abt. Speldenwerkschool en kapel in 1869 gebouwd, ingewijd in 1870, kapel gedateerd 1870. Hulpkerk met campanile ingewijd in 1960.


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.


ID: 88856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Santa Maria

de Manlaan 11-13 (Jabbeke)
Neoclassicistisch landhuis in park, grenzend aan de de Manlaan en de Zandstraat. Opgetrokken in 1939-1941 als "Santa Maria" naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge), in opdracht van Baron Jacques de Crombrugghe de Looringhe-van Caloen de Basseghem, een Brugs advocaat die zich in Varsenare kwam vestigen. Het ontwerp is geïnspireerd op het eind-19de-eeuwse classicistisch kasteel in het Oost-Vlaamse Wippelgem, dat sinds begin 20ste eeuw eigendom was van de familie de Crombrugghe de Looringhe.


ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.