Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 214124 | Bouwkundig element

Meulderkapel

Demerbroekstraat (Rotselaar)
Rechthoekige witgeschilderde kapel onder zadeldak, in de topgevel gedateerd 1850.


ID: 200027 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Drielindenkapel met kapellinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.


ID: 42708 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Sint Jansstraat 55 (Rotselaar)
Vrij ruime kapel van bak- en zandsteen, die op een driezijdige sluiting uitloopt en voorzien is van vensters met gotische inslag.


ID: 42704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en omgeving

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische kapel met crypte onder het koor, gebouwd rond 1840, gelegen op een halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden, afgezet door pijlerkapellen met kruiswegstaties. De aanleg is bepaald door getallensymboliek en een bedevaartsritueel.


ID: 134511 | Landschappelijk element

Beplanting rond de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische bedevaartskapel van 1840 gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse kapel; kapel met halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden; aanleg bepaald door getallensymboliek en bedevaartsritueel.


ID: 201023 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Akker met knotlinden

Torenstraat (Rotselaar)
Kleine barokkapel ingeplant tussen twee knotlinden, baksteenbouw op gecementeerde plint met spaarzaam gebruik van kalk- en ijzerzandsteen, gedateerd 1702.


ID: 90388 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Vredekapel met oorlogsgedenkteken

Aalterstraat (Ruiselede)
Opgericht door het 'Bevrijdingscomité van de Aalterstraat' in 1946 als dank voor de bevrijding van Ruiselede op 8 september 1944.


ID: 90404 | Bouwkundig element

Tempelierskapel

Abeelstraat (Ruiselede)
De Tempelierskapel of Vlaagtkapel staat ten zuidoosten van het erf van de hoeve Groot Goed ter Vlaagt. De kapel dateert van het einde van de 17de eeuw en was gewijd aan Sint-Jan.


ID: 90425 | Bouwkundig element

Lourdeskapel

Brandstraat (Ruiselede)
Veldkapel op de hoek met de Oude Veldstraat gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens gevelsteen boven de ingang "OPGERICHT DOOR / R. ROTS – VANLAERE / 1875" nabij de "kosterswoning" en gerestaureerd in 1980. Ook nog "Kosters-" of "Gardenskapel" genoemd, verwijzend naar de verschillende bewoners (kosterfamilies en in de jaren 1960 de "garde").


ID: 90502 | Bouwkundig element

Molenhoekkapel

Grensstraat (Ruiselede)
Op de kaart van 1862-1863 van het Militair Cartografisch Instituut staat een kapel afgebeeld. De bouwheer is Ernest Roman Moerman cf. arduinen cartouche met initialen "E.R. / M." boven de toegangsdeur. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond in verankerde, bruine en rode baksteen onder zadeldak (kunstleien en zwartgeglazuurde nokpannen).